24e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING ORB – 12-01-2005.  


Goedenavond vrienden radioamateurs.

*Vanavond de 24e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. ORB is een vriendenkring van zend én luisteramateurs, onafhankelijk van een vereniging. Wij zijn elke woensdagavond in de lucht met een ronde, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kunt alle gehouden ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl

Onze eerstvolgende bijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 1 februari. Hiervoor zijn nog geen vaste plannen voor wat een lezing of voordracht betreft.

*Rondeleiders zijn Edmond – PA3E en Michel – PA3DGW.

We gaan even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn:

BERICHTEN:

*Duitsland legt kopieerheffing op PC: Duitsland is het eerste land dat dit doorvoert en Fujitsu / Siemens is de eerste leverancier die dit overkomt. De Duitse auteursrechtenorganisatie VG Wort, voert al twee jaar een juridisch gevecht om PC’s van een kopieerheffing te voorzien. De organisatie beroept zich op een vier jaar oude wet en redeneert dat PC’s het mogelijk maken auteursrechtelijk beschermd materiaal, waaronder muziek en films, te kopiëren. De eis was een heffing van dertig Euro per computer. Het gerechtshof in Munchen heeft nu bepaald dat de Japans / Duitse PC producent Fujitsu / Siemens deze heffing dient te betalen voor PC,s die in Duitsland worden geproduceerd en verkocht. VG Wort wil de heffing breed toepassen op alle PC leveranciers die in Duitsland actief zijn.

*Voor diegenen welke de uitzending hebben gemist “Radioamateurs bedwingen tsunami”  van 5 januari kunnen hiervan nog een videobeeld bekijken op  http://www.rtl.nl/actueel/editienl

*Microsoft komt deze week met 3 patches: Gisteren heeft Microsoft 3 patches uitgebracht voor Windows. Welke problemen deze patches moeten oplossen is niet bekend. De softwaremaker kondigt nieuwe patches altijd van te voren aan maar geeft dan nog niet aan welke problemen ze betreffen. De kans is echter groot dat het gaat om oplossingen voor 3 zwakke plekken in Internet Explorer 6 die al drie maanden bekend zijn. Een van deze 3 problematische stukken code is drie weken geleden door onverlaten op internet gepubliceerd, waardoor de noodzaak om met een patch te komen, zeer sterk is vergroot. In reactie op de publicatie van de gewraakte code meldde de Amerikaanse beveiliger Secunia vorige week vrijdag al dat de 3 zwakke plekken het zwaarste stempel “extreem gevaarlijk” gekregen hebben. Dat is gebeurt omdat er één bekend is gemaakt, waardoor virusmakers er nu mee aan de slag kunnen. Beveiliger Symantec heeft berekend dat virusmakers gemiddeld iets minder dan zes dagen nodig hebben om een zwakke plek te misbruiken. De code die bekend gemaakt is, betreft een zwakke plek in een HTML Help-control. Die kan gebruikt worden om systemen aan te vallen waarop XP draait, ook al zijn ze voorzien van SP2. Secunia adviseert als voorzorgsmaatregel de Active-X-ondersteuning van IE uit te zetten tot er een patch voor is.

*Website Last van de overheid: Sinds 7 januari is er een aparte website met de naam Last van de overheid. Voorheen vormde deze site onderdeel van de website Andere overheid. U kunt via deze site onder meer melding maken van het moeten invullen van aangifteformulieren in drievoud, omslachtige procedures en onnodige briefwisselingen. Zie http://www.lastvandeoverheid.nl/LVDO/web/

*Mobiel scannen met een stukje plastic: Moeite met het onthouden van de naam van een lekker wijntje? Een Japanse wetenschapper heeft een oplossing ontwikkeld. Hij maakte een flexibele scanner van plastic. De scanner is ongeveer zo groot als een creditcard. Net groot genoeg om op het etiket van een fles wijn te leggen. Het Britse tijdschrift New Scientist trof de Japanner, Takao Someya, op een elektronicabeurs in San Fransisco. De wetenschapper denkt dat de plastic scanner binnen drie jaar op de markt kan zijn in verschillende maten. De kleinste versie zou ongeveer 10 dollar moeten kosten. Het is ook mogelijk een grotere te maken. De grootste zal ongeveer zo groot zijn als een A-viertje. De bedoeling is dat de scanner werkt in combinatie met een mobiele telefoon. Nu is geavanceerde elektronica nodig om een afbeelding uit een scanner te halen, gebruikt met een mobiele telefoon. De telefoon levert stroom en met de toetsen en het display wordt de scanner bediend. Afbeeldingen kunnen op te telefoon worden opgeslagen. De Japanse scanner werkt anders dan de oprolbare plastic schermen die elektronicafabrikanten zoals bijvoorbeeld Philips ontwikkelen. Een plastic beeldscherm straalt licht uit. De scanner neemt licht op. Dat werkt als volgt. Het plastic van de scanner is doorzichtig en laat dus licht door. Als je het velletje op een oppervlak legt, vangt de scanner het licht op dat door het oppervlak wordt weerkaatst. De scanner geeft dat weerkaatste licht door als een afbeelding. Het prototype heeft een resolutie van 36 dpi (beeldeenheden per inch). Dat is net voldoende om de letters van een etiket te kunnen lezen. Maar de ontwikkelaar denkt dat 250 dpi makkelijk haalbaar is.

*Als u foto’s wil zien over de verwoestende kracht van de tsunami in Azië, kijk dan eens op www.uba.be

*Noteer in uw agenda: Op zaterdag 16 april is er de jaarlijkse Dreiländertreff en hambeurs in Aken. Het adres is Gewerbeschulzentrum, Neuköllnerstrasse 15. Te volgen route: Autosnelweg E40 richting Aken, Autobahnkreuz Aken richting Aken afrit Aken Rothe Errde en dan drie keer linksaf, volg de bordjes DARC. Open voor bezoekers van 09.00 tot 14.00 uur. Er zijn drie zalen en de toegang is gratis en er is ruime parkeergelegenheid.

*School Club Roundup 2005: Van maandag 14 februari 1300 UTC tot zaterdag 19 februari 0100 UTC wordt  weer de School Club Roundup “SCR”  gehouden. Dit is een organisatie van de “Council for the Advancement of Amateur Radio in the New York City Schools “CAAR / NYCS” , de ARRL en de “Hudson Division Education Task Force”. Hij staat open voor alle radioamateurs, maar is in het bijzonder gericht op schoolclubs en andere amateurclubs. Het doel van de SCR is van zoveel mogelijk jonge operators op de band te krijgen. Het complete reglement en frequentieoverzicht kunt u nalezen op http://www.arl.org/contests/rules/2005/scr.pdf

*Mobieltje ideaal als waarschuwingssysteem: De Engelse Cellular Emergency Alerts System Association (CEASA) pleit voor gebruik van mobiele telefoons om de bevolking van gebieden waar een ramp dreigt te waarschuwen, meldt de NewScientist. Het ontbreken van zo’n waarschuwingsinfrastructuur heeft meer dan honderdduizend mensen het leven gekost tijdens de tsunami in Azië. Het National Oceanic and Atmospheric Administration’s Center, dat een waarschuwingssysteem voor tsunami’s in de Stille Oceaan beheert, trachtte direct na de zeebeving vergeefs om een waarschuwing in de bedreigde gebieden uit te doen gaan. De GSM en UMTS standaard bevatten een handige voorziening om dit mogelijk te maken: de zogeheten Cell Broadcast functie, ook wel aangeduid als Area Information System. Met deze functie kan zeer snel een tekstbericht verstuurd worden naar alle mobiele telefoons die binnen het bereik van een bepaalde GSM of een UMTS antenne zijn. Het telefoonnummer hoeft daarvoor niet bekend te zijn. Cell Broadcast is ongevoelig voor opstoppingen in het netwerk, waardoor een bericht gegarandeerd binnen 3 minuten bij alle mobiele telefoons in een dekkingsgebied kan zijn, ongeacht het aantal toestellen. Nederland is het enige land ter wereld waar al voor deze waarschuwingssystematiek is gekozen. Vorig jaar heeft de overheid aan LogicaCMG de opdracht verstrekt om het systeem geschikt te maken voor invoering. Op dit moment passen verschillende operators hun mobiele netwerken aan voor gebruik van deze functie. De uitrol van de alarmeringsdienst vindt gefaseerd plaats in de loop van dit jaar.

*Antarctica: Met de call 3Y0X is er van 14 januari tot 10 februari een Dxpeditie vanaf Peter I Island Alle informatie hierover kunt u vinden op http://www.peterone.com

*Het moet niet veel gekker worden: “Man verkoopt reclameruimte op voorhoofd:  Een persoon verkoopt op Ebay reclameruimte op zijn voorhoofd. Hij garandeert dat hij de reclame 30 dagen lang laat zitten. We hebben heel wat rare veilingen op Ebay zien langskomen, maar dit is misschien wel een van de raarste? Een persoon verkoopt zijn voorhoofd als advertentieruimte aan de hoogste bieder. De persoon beschrijft zichzelf als een “average joe” met een erg druk sociaal leven en denkt dat deze manier van adverteren zeer succesvol kan zijn voor adverteerders. Het is de bedoeling dat de winnende bieder zelf een tijdelijke tattoo maakt die gedurende 30 dagen op het voorhoofd van de persoon afgebeeld zal worden. Op de website http://www.humanadspace.com  kan de adverteerder zien waar het voorhoofd allemaal is geweest. Op dit moment is er al ruim 323 dollar geboden en hebben bijna alle Amerikaanse media (ABC, CBS, FOX, NBC) over de ludieke veiling geschreven. Tevens zal de BBC binnenkort een interview met de verkoper op hun website zetten.

*Telefoon die spraak omzet naar SMS gedemonstreerd: Op de CES show in Las Vegas heeft Samsung vorige week een aantal nieuwe telefoons laten zien. Samsung Electronics heeft een mobiele telefoon ontwikkeld die automatisch spraak naar tekst kan converteren waardoor de gebruiker berichten kan dicteren in plaats van langzaam in te typen. Samsung heeft deze technologie VoiceMode genoemd en zal het als eerste gaan gebruiken in de P207 telefoon. Het is nog niet bekend wanneer deze telefoon in Europa te koop zal zijn. Samsung liet ook een camera telefoon zien dat tekst kan herkennen op bijvoorbeeld een visitekaartje. De telefoon kan een foto maken van de tekst en dan automatisch de tekst in het adressenbestand van de telefoon zetten. Tijdens de show  kondigde Samsung aan dat ook de eerste QVGA telefoon heeft ontwikkeld waarmee een gebruiker hoge kwaliteit video opnames van maximaal 1 uur kan opnemen.

*Een site om oude vriendjes / klasgenoten te achterhalen is http://www.schoolbank.nl  Even registreren en u kunt alle scholen in Nederland raadplegen.

*Begin 2005 start Agentschap Telecom met de vergunningverlening voor kerktelefonie. Kerktelefoon via de ether is naast ontvangst via een telefoonlijn, kabel of internet het vierde alternatief voor het op afstand volgen van een kerkdienst. Kerktelefonie is vooral in trek bij mensen die niet meer fysiek in staat zijn om naar de kerk toe te gaan. Voor kerktelefoon via de ether is een vergunning voor het gebruik van frequentieruimte nodig. Alleen kerkgenootschappen of andere genootschappen op geestelijke grondslag kunnen zo’n vergunning krijgen. Een bijkomende voorwaarde is dat de frequentie alleen voor kerktelefonie gebruikt mag worden en niet voor andere uitzendingen die onder de Mediawet vallen. Bij vergunningverlening toetst AT in hoeverre de aanvrager voldoet aan deze criteria. De beschikbare frequenties voor kerktelefonie liggen in de voormalige ATF-1 band 148,40 – 149,14 en 153,00 – 153,74 MHz. De vergunningscategorie “Kerktelefonie” moet nog in Europees verband worden geratificeerd. Daarnaast moet het Nationaal Frequentie Plan 2005, waarin de vergunningscategorie is opgenomen, nog in de Nederlandse Ministerraad worden vastgesteld. De verwachting is dat dit medio januari 2005 wel kan. U kunt nu wel alvast een vergunning voor kerktelefonie aanvragen. Hiervoor kunt u een aanvraagformulier downloaden bij http://www.agentschap-telecom.nl

 

TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD:

*Peter – PA3P, heeft te koop een 10 / 40 meter antenne G5RV van MFJ model 1778M. Peter is te bereiken via e-mail pa3p@home.nl of telefonisch op telefoonnummer 06-51031136.

*Cees – PA10583, gratis af te halen, diverse jaargangen van CQ-PA en Electron. Cees is telefonisch te bereiken op nummer 013-5353261. Die het eerst komt – het eerst maalt.

* Heeft u materiaal te koop, u zoekt iets of u heeft informatie nodig? Laat het even weten via orb@o-r-b.nl  Wij vermelde uw verzoek dan tijdens de eerstvolgende ronde. U kunt, op onze homepage www.o-r-b.nl  ook de rubriek “te koop” raadplegen.

*Dit was de 24e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Wij zijn terug in de lucht met een ronde op woensdag  19 januari, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kan deze én vorige ronden nalezen op onze homesite. Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites, bruikbaar voor de ORB ronde? Geef dit dan even door aan ronde@o-r-b.nl

*Wij danken u weer voor de getoonde belangstelling en sluiten de ronde af met de vraag of er nog inmelders zijn met op of aanmerkingen, misschien suggesties. Wij luisteren……..

Prettige avond verder en tot volgende week woensdag.

 


retour ronde