20e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING ORB  - 15 -12- 2004.

 


Goedenavond vrienden radioamateurs.

 

*Vanavond de 20e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Een vriendenkring van zend én luisteramateurs, een vriendenkring onafhankelijk van een vereniging. De ORB is elke woensdagavond met een ronde in de lucht, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kunt alle gehouden ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl

 

*Onze ORB bijeenkomst van 4 januari staat in het teken van een nieuwjaarsreceptie, onder het genot van een gratis drankje en hapje. Met andere woorden een gezellig samenzijn.

 

*Rondeleiders vanavond Edmond – PA3E en Michel – PA3DGW

 

*We gaan even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn:

 

BERICHTEN:

*Op de UBA site www.uba.be kunt u de HF propagatie voorspellingen voor 2005 bekijken en uitprinten. De 160 meterband wordt hier niet weergegeven omdat de propagatie op die lage frequenties niet in eerste instanties bepaald worden door de MUF, maar door andere veel ingewikkelder mechanismen. Dat maakt de “topband” iets heel speciaals. Leuk item voor de DX’ers.

 

*Werken met laptop schadelijk voor zaad: Mannen moeten uitkijken met een laptop op de schoot. Het gebruik van draagbare computers kan onherstelbare schade aanrichten aan het mannelijk voortplantingsorgaan, aldus een onderzoek dat 8 december is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction. Meer hierover op de site http://www.nu.nl

 

* Wie kent niet de oude Commodorecomputer???  Aanstaande zaterdag 18 december dus, kunnen liefhebbers van de oude spellen in het Trefpunt in Maarssen hun hart ophalen. Op die dag organiseert de Commodore Gebruikersgroep voor de tweede keer het Retro Game-evenement. Bezoekers kunnen retro games spelen, er worden demonstraties gegeven met emulators, ze laten zien hoe de spelletjes vanaf het internet gedownload en overgezet kunnen worden en voor verzamelaars is er de gelegenheid tot onderlinge ruil en verkoop, aldus bestuurslid Ron van Schaik. Tevens is er de mogelijkheid voor reparatie van defecte Commodore of Amiga hardware. Het eerste Retro Game evenement werd in juni van dit jaar georganiseerd. Het evenement wordt gehouden in Het Trefpunt in Maarssen. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op de site http://commodore-gg.hobby.nl/indexned.htm

 

*Vorige week hadden we het al over UMTS / GSM masten. Telefoonmaatschappijen kunnen doorgaan met het plaatsen van deze masten voor mobiele telefonie. Kabinet en regeringspartijen vinden de gezondheidsrisico’s niet zo groot, dat ze hiermee willen stoppen.Daarom hadden enkele partijen 7 december wel gevraagd in de Tweede Kamer. Een enkele partij wilde stoppen met het plaatsen van deze masten op flatgebouwen. Onderzoek door TNO wees uit dat de straling zoals die wordt voortgebracht door UMTS masten van invloed is op het welbevinden van mensen. Bij reeds langer bestaande GSM masten was dat niet het geval. De Gezondheidsraad pleitte voor een verder onderzoek, maar adviseren niet te stoppen met het plaatsen van masten. i Inmiddels staan er ongeveer 1800 UMTS masten in het land. Nederland betaalt mee aan verder onderzoek naar de risico’s van UMTS in Zwitserland. Minister Brinkhorst van Economische Zaken en staatssecretaris van Geel (milieu) voelen er niets voor om in afwachting van de resultaten pas op de plaats te maken met de uitbreiding van het aantal UMTS masten. Bron: ANP.

 

*Mailen en SMS’en vanuit de lucht: Vanaf februari 2005 kunnen passagiers aan boord van alle Boeing 777 toestellen van de KLM e-mail en SMS berichten versturen. Deze service gaat $ 2,50 per ontvangen of verstuurd bericht kosten, ongeveer € 1,90. Een en ander werkt met een beeldscherm in de rugleuning van de stoel vóór de stoel van de betrokken passagier, en met een telefoonhoorn. De apparatuur maakt deel uit van het nieuwe persoonlijke entertainmentsysteem aan boord. Betalen gaat eenvoudig: door de creditcard langs de zijkant van de hoorn te halen. Zowel passagiers in de business als in de economy class kunnen van deze service gebruik maken. Overigens wordt de “digitale vloot”, nu bestaande uit tien Boeings 777, in augustus verder uitgebreid, dan kunnen ook passagiers in de Airbus A330 toestellen gebruik maken van deze service. KLM is nog aan het bekijken of het ook mogelijk is internetsurfen tijdens het vliegen aan te bieden.

 

*De commercie van internet wint het definitief van de zendamateurs. De 13 cm band wordt bijna gehalveerd. Vanaf 1 januari 2005 is het niet meer toegestaan om vanaf 2400 MHz te zenden. Uitsluitend radioverkeer via de amateur-satellieten is nog toegestaan. De reden voor het afstoten van dit gebied is volgens het AT is dan men de WiFi signalen wil beschermen tegen de 120 Watt zenders van de amateurs. De echte reden is natuurlijk dat bedrijven zoals de KPN interesse in WiFi hebben; in dit liberale land gaat de commercie nu eenmaal voor de mensen. Tegenover dit verlies staat geen compensatie. Er is door het AT weliswaar toegezegd dat men het nieuwe gedeelte van de 40 meterband, 7100 tot 7200 kHz op secundaire basis wil vrijgeven, dit is op zijn vroegst in mei 2005 te verwachten, maar een echte klapper, zoals het experimenteren op de 60 meterband of de 70 MHz is het niet. Laat dit nog maar eens een waarschuwing zijn voor de toekomst. Niemand lijkt nu eens eindelijk de knoop door te hakken over de kwestie van de opstapmachtiging. De VERON heeft er deze keer werk van gemaakt; wat valt er nu nog te onderzoeken? Het verhaal gaat dat men het geheel, op internationaal gebied wil bekijken. De VRZA is er eigenlijk op tegen, maar gezien de grootte van deze vereniging, en het feit dat er veel dubbelleden zijn, zou het onbillijk zijn om de kans voor vele beginners op dit punt te verpesten. Op zijn vroegst is de nieuwe machtiging in het najaar van 2005 te verwachten. Bron: De Muurkrant.

Elke 2e zondag van de maand zendt de muurkrant een RTTY bulletin uit om 12.00 uur op 144.550 MHz. U kunt deze bulletins nalezen op de site  http://www.muurkrant.nl

 

* Een nieuwe vinding van Christos Mias van de University of Warwick voorkomt dat WiFi-signalen kantoorgebouwen kunnen verlaten. Hierdoor zou misbruik kunnen worden tegengegaan. Mias heeft een elektronisch circuit ontwikkeld dat in glazen ramen kan worden verwerkt en signalen met een bepaalde frequentie kan blokkeren. Ook kan op elk gewenst moment een andere frequentie geselecteerd worden. Het circuit bestaat uit verschillende dunne filmgeleiders die signalen van 20 GHz of hoger kunnen onderdrukken.

Leuke spelletjes online spelen en/of downloaden? Kijk dan eens op http://www.zylom.nl

 

*Toyota komt met lopende robot: Toyota is bezig een lopende robot met de naam i-foot te ontwikkelen waarin een mens kan plaatsnemen. De robot kan zelfs trappen beklimmen. De bestuurder klimt in de robot en bestuurt het door middel van een joystick. Toyota zal dit prototype voor een nieuwe vorm van mobiliteit demonstreren op de EXPO 2005 in Aichi Japan. De belangrijkste functionaliteiten zijn: De mogelijkheid om in en uit te stappen via achteruit inklapbare “vogelpoten” . En de besturing en snelheid worden gedaan via een joystick. Foto’s en meer informatie: http://www.toyota.co.jp/news/04/1203_1d.html

 

*Het Amerikaanse Congres heeft een wet aangenomen die het heimelijk fotograferen van mensen met fototoestellen, videocamera’s en cameratelefoons op sommige plaatsen strafbaar stelt. Digitale gluurders die bijvoorbeeld vrouwen onder de rokken fotograferen (upskirts) kunnen een boeten van maximaal honderd duizend dollar, een jaar gevangenisstraf of allebei krijgen.

 

*EU lanceert eigen “nauwkeuriger” GPS satelliet eind 2005.: Brussel – De eerste Europese satelliet voor plaatsbepaling wordt eind volgend jaar gelanceerd. Vice-voorzitter Barrot van de Europese Commissie heeft dat vorige week vrijdag gezegd, nadat de verkeersministers van de EU landen een politiek akkoord bereikten over de lancering. Totaal komen er 30 van zulke kunstmanen. Het zogeheten Galilio-project is de Europese en preciezere tegenhanger van het Amerikaanse GPS. Het biedt burgers met ingang van 2008 gratis informatie voor bijvoorbeeld routeplanners. Bedrijven kunnen ook aanvullende informatie kopen en overheden gaan Galileo gebruiken voor communicatie uitwisseling.

 

*De Poolse Administratie URTiP heeft ingestemd met het op secundaire basis beschikbaar stellen van 7100 – 7200 kHz aan zendamateurs zodra de nieuwe nationale frequentietabel van kracht wordt (waarschijnlijk in januari 2005).

 

*Honderden Japanners hebben afgelopen zondag de nacht doorgebracht voor de winkel waar de eerste Playstation Portable (PSP) te koop aangeboden werd. Zondagmorgen werden de wachtenden beloond, de verkoop startte om 06.00 ’s ochtends. De PSP van Sony is een draagbare spelcomputer met de mogelijkheid om video’s (MPEG4) en MP3’s af te spelen. Ook verschijnen er accessoires op de markt als een USB camera, GPS module en een toetsenbord. De PSP beschikt tevens over Wireless Lan, zodat gamers gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. De concurrent van de Nintendo DS zal vanaf voorjaar 2005 te koop zijn in Nederland. In Tokyo werd de PSP verkocht voor 19,800 Yen (ongeveer 188 dollar) Nintendo gooit zijn DS begin 2005 in de verkoop voor ongeveer 150 dollar. Sony heeft beloofd voor het einde van dit jaar te komen met 21 spelen voor de PSP. Het bedrijf zegt inmiddels bezig te zijn met het ontwikkelen van nog eens 100 spelen.

 

*Afgelopen zaterdag werd de tienmiljoenste kopie van Firefox gedownload. Het heeft de open source-browser van de Mozilla Foundation iets meer dan een maand gekost om dat aantal te bereiken. Volgens analisten is de populariteit vooral te danken aan de met enige regelmaat opduikende beveiligingsproblemen in Microsofts Internet Explorer.

*Op 19 december is het 100 jaar geleden dat het Rijkskuststation Scheveningen Radio werd opgericht. Een aantal oud werknemers van Scheveningen Radio gaan die oprichtingsdatum vieren met een special event voor radioamateurs. Dit event zal plaatsvinden tussen zaterdag 18 december, aanvang 08.00 uur en eindigt op zondag 19 december om 20.00 uur. Er wordt gebruik gemaakt van de speciale roepletters PC100H. De uitzendlocatie is het bekende gebouw A, van Kootwijk Radio (locator JO22VE) van waaruit vele jaren de kortegolfuitzendingen van PCH met schepen over de hele wereld heeft plaatsgevonden. U kunt hierover alle informatie vinden op de site http://www.remeeus.nl/pch/pc100h.htm  Ook op de site http://www.pi4utr.nl kunt u de te werken frequenties, modes en tijden van de uitzendingen raadplegen.

 

*Herstel van data of geformatteerde systemen: Met de nieuwe O&O DiskRecovery is het mogelijk om verwijderde of beschadigde data of geformatteerde Windowssystemen te herstellen. O&O DiskRecovery scant elke harde schijf, maar kan ook ingezet worden voor het herstel van foto's van flashkaartjes. De software herkent meer dan 300 bestandstypen en ondersteunt Ata ide/eide en scsi harde schijven, diskettes en andere verwijderbare media zoals Zipdrives en usb-sticks  kijk op http://www.oo-software.com
 

TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD.

zie te koop

*Heeft u materiaal te koop, u zoekt iets of u heeft informatie nodig? Laat het weten aan orb@o-r-b.nl  Wij vermelden dit dan tijdens de eerstvolgende ronde en wordt daarna nog driemaal herhaald.

U kunt ook de rubriek “te koop” raadplegen op onze homesite www.o-r-b.nl 

 

*Dit was de 20e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant.

Wij zijn terug in de lucht op woensdag 22 december vanaf 20.30 uur op deze frequentie.

U kunt deze en de vorige ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl  Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites, bruikbaar voor de ORB ronde? Geef dit dan even door aan ronde@o-r-b.nl  Misschien zijn er nog inmelders met vragen, suggesties of opmerkingen, wij luisteren………………

 

*Onder dankzegging voor uw belangstelling sluiten we nu de ronde af. Prettige avond verder en tot volgende week woensdag bij de ronde van ORB.


retour ronde