25e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING ORB – 19-01- 2005.


Goedenavond vrienden radioamateurs.

 

*Vanavond de 25e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. ORB is een vriendenkring van zend én luisteramateurs, onafhankelijk van een vereniging, en is elke woensdagavond in de lucht met een ronde, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kunt alle gehouden ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl

Onze uitzendingen zijn er voor álle geïnteresseerden, meldt je in of luister gezellig mee.

   

 *Onze eerstvolgende bijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 1 februari. Hiervoor zijn nog geen vaste plannen voor wat een lezing of voordracht betreft. Als daarvoor interesse is zal Michel – PA3DGW de avond opluisteren met een en ander te vertellen over Echolink.Kent u iemand die een interessante lezing / voordracht kan of wil komen geven? Laat ons dat even weten via orb@o-r-b.nl wij nemen dan contact op.

 

 

*Rondeleiders zijn Edmond – PA3E en Michel – PA3DGW.

We gaan even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn:

 

BERICHTEN:

 

*Een Amerikaans technologisch instituut 

heeft software ontwikkeld die emoties van bellers kan bepalen aan de hand van ingesproken boodschappen. Het programma kan ook vaststellen of een telefoontje dringend is of niet. Dat meldt het Britse wetenschapsblad New Scientist op zijn website. De software, genaamd Emotive Alert, analyseert voicemail berichten gedurende de eerste 10 seconden op basis van stemvolume, toonhoogte, de snelheid van praten en de verhouding tussen woorden en pauzes. Aan de hand daarvan stelt het programma vast of de beller vrolijk is of bedroefd, opgewonden of kalm, en of het telefoontje formeel of informeel is, dringend of juist niet. De ontvanger van het voicemail bericht krijgt vervolgens een sms'je waarin een emoticon de gevoelens van de beller en de aard van de oproep weergeeft. Volgens Stephen Furner, een wetenschapper die zich bezighoudt met interactie tussen mens en machine, past het programma in een trend om computers te leren menselijke emoties te herkennen en daarop te reageren. Bron: ANP

 

*Morse zonder morsen: 

Er zijn twee Engelse groepen aan de banden in CW actief die niet sneller seinen dan twaalf woorden per minuut. Als ze een oproep op lagere snelheid horen passen ze zich daarop aan. Een ervan staat onder leiding van G3ROO onder de naam CQ QRS QSO. Ze zijn zo mogelijk elke avond aanwezig op 3562 en 3570 kHz. G3ROO is van  1930 tot 2000 QRV , en GW3SB is er van 2000 tot 2100 uur Nederlandse tijd De andere groep is van de Royal Air Force Amateur Radio Society op 3515 kHz op Donderdag avond acht uur Nederlandse tijd.

 

*Johan – ON5EX heeft een CD versie van de UBA CW cursus uitgebracht. 

De cursus is gebaseerd op de Koch methode, en bestaat niet alleen uit het leren van letters en cijfers, maar ook hoe je een QSO moet maken, wat de afkortingen zijn, de Q-code en alles wat je moet weten om in korte tijd een volleerd telegrafist te worden. Vergeet niet, nu je geen CW meer MOET leren om radioamateur te worden is het wel plezierig om CW te doen. Eigenlijk kun je vaststellen dat je zonder CW eigenlijk maar de helft van de hobby kunt bedrijven. En er is

- gelukkig maar – veel minder “poor” of “bad” operating dan in fonie…..Ik weet niet of de CD in Nederland verkrijgbaar is, neem even contact op met  www.shop.uba.be

 

*Microsoft laat Titan los: 

Vrij onopvallend heeft Microsoft hun malware-verwijder-tool uitgebracht. De tool, waar op internet al vóór de release veel over geschreven werd, kan gedownload worden vanaf de site van Microsoft. In tegenstelling tot de béta van hun anti-spyware-tool wordt de malware-verwijderaar niet prominent aangekondigd op de homepage. De tool verwijderd gespuis van de volgende “families” Berbew, Blaster, DoomJuice, Gaobot, Mydoom, Nachi, Sasser en Zindos. Elke tweede dinsdag van de maand zal Microsoft een update van dit programma vrijgeven.


*
Binnen 30 seconden gehackt: 

Dat het treurig is gesteld met de standaardbeveiliging van Windows XP wisten we allang, maar dat het zo erg was... Een pc met Windows XP SP1 en standaardinstellingen is binnen dertig seconden gehackt. Gemiddeld deed een aanvaller er vier minuten over om de machine plat te leggen, zo blijkt uit een twee weken durende test van marketingbedrijf Avantegarde met ex-hacker Kevin Mitnick. Het bedrijf hing zes machines met een standaard configuratie aan het internet: Windows Small Business Server 2003, XP SP1, XP SP1 met een gratis versie van zonealarm, XP SP2, Mac OS X 10.3.5 en Linspire. De enige machines die niet gehackt werden zijn XP met SP2, Mac OS X 10.3.5 en Linspire. Die laatste is volgens de onderzoekers het meest veilige systeem. OS X is volgens de onderzoekers ook kwetsbaar, maar daarvoor zijn geen wijdverspreide exploits in omloop.

*Europese software-patentwet moet over:

De Europese Unie moet de voorgestelde Europese software- patentwet opnieuw ontwerpen. Dat willen 61 Europarlementariërs uit dertien lidstaten en vier politieke stromingen. Het huidige controversiële voorstel voor een Europees octrooi op software dateert van voor de uitbreiding van de Europese Unie. De tien nieuwe lidstaten staan kritisch tegenover het softwarepatentrecht. Ze vrezen dat dit hun ontluikende ict-industrie zal belemmeren De initiatiefnemers van de motie blijken buiten het oog van de openbaarheid al vanaf 8 december bezig te zijn geweest met het inzamelen van handtekeningen. De lobbygroep NSP (Non Software Patents) verwacht dat de motie na het reces in de week van 21 februari plenair behandeld zal worden. De Europese associatie van bedrijven in de ict-industrie Eicta verwacht niet dat de motie wordt aangenomen. “Daarvoor is zowel een meerderheid in het parlement als de instemming van de fractieleiders van de partijen nodig. En de vraag is of dat nu wel of niet gebeurt.

 

*Optreden tegen illegale zendmasten: 

De gemeente Dinkelland, het Openbaar Ministerie, de politie Twente en het Agentschap Telecom, zullen gezamenlijk gaan optreden tegen illegaal geplaatste zendmasten. Volgens het AT veroorzaken clandestiene zenders dikwijls storing op frequenties die zijn toegewezen aan professionele gebruikers en hulpverlenende instanties. Ook wordt de ontvangst en/of reikwijdte van de legale radio- en televisiestations als gevolg van dergelijke uitzendingen verstoord. Het Agentschap Telecom heeft in de afgelopen jaren meerdere gemeenten verzocht om handhavend op te treden tegen de veelal illegaal opgerichte antennemasten. In het kader van die "antenne-aanpak" heeft het AT ook de gemeente Dinkelland het verzoek gedaan op te treden tegen deze masten. In de gemeente Dinkelland bevinden zich verhoudingsgewijs een groot aantal zendmasten. De gemeente Dinkelland heeft besloten om ook bestuursrechtelijk op te treden tegen de illegaal geplaatste masten. De gemeente Dinkelland heeft gekozen voor een dwangsomprocedure. Wanneer bekend is dat een zendmast in de gemeente Dinkelland in strijd is met het bestemmingsplan en er ook achteraf geen bouwvergunning kan worden verleend, wordt de grondeigenaar of de overtreder aangeschreven. In deze dwangsomaanschrijving zal worden opgenomen dat de illegaal geplaatste mast binnen een periode als dan aangegeven moet worden verwijderd. 

 

*Eerste satelliet uitzending via mobieltje: 

Zuid Korea had met de eerste zogenoemde Digital Multimedia Broadcast (DMB) op 10 januari een wereldprimeur. De dienst is gelanceerd door SK Telecom, de grootste aanbieder van mobiele telefonie in Zuid Korea. Samsung is het 1e bedrijf dat een DMB toestel op de markt brengt, zo meldt de Korea Times. Consumenten in Zuid Korea kunnen op het toestel kiezen uit 3 video en 6 audiokanalen. Op de 3 videokanalen zal sport, drama en videoclips te bekijken zijn. Op de audiokanalen zal uitsluitend muziek te horen zijn. Klanten van SK Telecom, kunnen toegang krijgen tot DMB door een Samsung SCH-B100 telefoon aan te schaffen die is uitgevoerd met een 2,2 inch LCD schermpje en een batterij die 2 uur meegaat. Het apparaat kost ruim 800 Euro. De dienst is tot mei 2005 gratis. Daarna gaat DMB officieel van start. Bij DMB worden digitale TV signalen voor mobiele apparaten via de satelliet gestuurd. Op die manier kan de ontvanger van het signaal vrijwel overal de digitale multimedia uitzendingen ontvangen. Het ontvangen van een TV signaal op het mobieltje is niet nieuw. Wie bijvoorbeeld een UMTS toestel van Vodafone heeft, kan daarop al enige tijd naar live beelden van CNN kijken.

 

*Basis computer, genoeg mogelijkheden, minder risico: 

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf Secure Internet Machines (SIM) heeft een veilige en makkelijke computer ontwikkeld voor mensen die internet, e-mail en online bankieren voldoende vinden. Het bedrijf stel dat de simPC, in de winkel vanaf mei te koop, bijzonder geschikt is voor senioren en voor mensen die een 2e computer willen zonder de zorgen van een extra PC./ Een simPC kan alles wat een gemiddelde gebruiker nodig heeft: e-mail verzenden en ontvangen, foto’s van de digitale camera bewaren, bewerken en afdrukken, documenten maken, muziek en films van het internet spelen, chatten en online spelletjes doen. Maar - niet méér, zelf software installeren kan bijvoorbeeld niet. Mede daardoor is de simPC makkelijk en veilig. Vanaf 2 mei zal de simPC beschikbaar zijn in 3 modellen. Het basismodel simPC kost 299 Euro en is zo klein als een videoband. Naast de aanschafprijs betalen gebruikers een maandelijks bedrag van 10 Euro om de bijbehorende diensten, waaronder online opslag voor foto’s of documenten, een spamfilter en virusscanner, te kunnen gebruiken.

 

*Phising beschadigt vertrouwen in internet bankieren: 

Misleidende e-mail waarin bankklanten worden opgeroepen hun bankgegevens prijs te geven, beschadigen het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in internetbankieren. De helft van alle Amerikanen die online bankiert ontvangt wel eens een nep-e-mail. Door de phising ellende zegt meer dan de helft van de ondervraagden te overwegen om te stoppen met online bankieren. Uit het onderzoek van Cyota, leverancier van beveilingssoftware, blijkt dat binnen 6 maanden het aantal phising e-mails is verdubbeld. In voorspellingen voor 2005 noemen antivirusbedrijven Panda en McAfee phising als een van de meest serieuze bedreigingen van 2005. Beide voorspellen dat de technieken hiervoor steeds complexer en gevarieerder worden. Nederland blijft nog redelijk gevrijwaard van phising. In 2004 waren alleen klanten van de Postbank het doelwit. Vorig jaar januari ontvingen honderden Nederlandse internetters een nepbericht per e-mail waarin ze werden gevraagd om hun Postbank-accountgegevens in te voeren op een nep postbank website.

 

*Noteer in uw agenda: De JOTA/JOTI wordt dit jaar gehouden gedurende het weekend van 15 en 16 oktober. ORB leden zullen dat weekend weer hun medewerking verlenen bij scoutinggroep Rey de Carle in de wijk Reeshof te Tilburg.  

 

TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD:

Zie tekoop

* Heeft u materiaal te koop, u zoekt iets of u heeft informatie nodig? Laat het even weten via orb@o-r-b.nl  Wij vermelde uw verzoek dan tijdens de eerstvolgende ronde. U kunt, op onze homepage www.o-r-b.nl  ook de rubriek “te koop” raadplegen.

   

*Dit was de 25e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Wij zijn terug in de lucht met een ronde op woensdag  26 januari, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kan deze én vorige ronden nalezen op onze homesite. Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites, bruikbaar voor de ORB ronde? Geef dit dan even door aan ronde@o-r-b.nl

 

*Wij danken u weer voor de getoonde belangstelling en sluiten de ronde af met de vraag of er nog inmelders zijn met op of aanmerkingen, misschien suggesties. Wij luisteren……..

Prettige avond verder en tot volgende week woensdag.


retour ronde