27e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING ORB – 2-02-2005.


Goedenavond vrienden radioamateurs.

 

*Vanavond de 27e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. ORB is een vriendenkring van zend én luisteramateurs, onafhankelijk van een vereniging, en is elke woensdagavond in de lucht met een ronde, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kunt alle gehouden ronden nalezen op onze homesite

Onze uitzendingen zijn er voor álle geïnteresseerden, meldt je in of luister gezellig mee.

 

* Kent u iemand die een interessante lezing / voordracht kan of wil komen geven? Laat ons dat even weten via orb@o-r-b.nl wij nemen dan contact op met deze persoon.

 

*Rondeleiders zijn Edmond – PA3E en Michel – PA3DGW.

We gaan even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn:

 

BERICHTEN:

 

*Er doen zich sterke geruchten de ronde dat Windows 64, de 64 bits uitvoering van XP in april van dit jaar in de winkel zal liggen. Een Release To Manufacturing (RTM) , in maart worden de CD’s geperst. Dat komt overeen met de datum waarop Intel haar nieuwe 64 bits processoren zal introduceren.

 

*AUTONIEUWS…Auto’s kunnen ook virus oplopen:

Kaspersky meldt dat ook auto’s op de lijst van mogelijk besmette voorwerpen terecht zijn gekomen. Een niet nader genoemd persoon heeft gemeld dat zijn nieuwe Lexus auto een virus heeft opgelopen. Het gaat hier om de Lexus LX470, LS430 en de Landcruiser 100. Deze auto’s zijn voorzien van het Symbian besturingssysteem en kunnen via bluetooth aan een telefoon gekoppeld worden. Op deze manier kan het virus van de telefoon naar de auto overspringen. Kaspersky heeft verder geen commentaar gegeven over het hoe en wat van auto virussen, maar met de toenemende integratie van computersoftware in auto’s is het zeker een punt dat goed beken moet worden.

 

*Ontwikkeld Microsoft vliegen auto?:

De ontwikkelingen zijn misschien in het diepste geheim aan de gang, maar toch lekken er steeds kleine details uit. Een raar detail zit verborgen in Microsoft Norway’s Map Point software. Wanneer u aan Microsoft’s Map Point vraagt om een route uit te stippelen tussen de Noorse steden Haugesund en Trondheim krijgt u een nogal ongebruikelijke route te zien. Map Point adviseert u om van Haugesund in tegengestelde richting naar Trondheim te reizen. U dient met de auto naar het noordwesten te rijden, via de Noordzee en het Engelse stadje Newcsatle upon Tyne. Daar moet u afslaan richting het zuiden en via Londen, door de Channel Tunnel, België, Nederland en Duitsland naar het noorden te rijden om uiteindelijk in Trondheim te arriveren. In totaal legt u een afstand af van 2600 kilometer, hoewel de geometrische afstand tussen de twee steden maar 700 kilometer is. Hoe hard Microsoft’s vliegende auto is nog niet bekend omdat er geen tijdsduur bij deze route staat aangegeven.

 

*Vanaf 28 januari is het mogelijk om via de website van de RDW 

http://www.rdw.nl  voertuiggegevens uit het voertuigregister op te vragen. Na het intypen van het kenteken op de RDW site verschijnen dan gegevens als voertuigsoort, merk, kleur, brandstofsoort en aantal cilinders, maar ook de datum van de eerste toelating en de eerste tenaamstelling. Overigens geeft de aangeboden informatie op geen enkele wijze inzicht wie de eigenaar van het voertuig is. Volgens RDW is er veel vraag naar deze informatie. Tot nu toe konden particulieren deze gegevens alleen telefonisch bij de RDW opvragen. Van de 850.000 telefonische informatieverzoeken die de RDW jaarlijks krijgt, betreft 15 procent voertuiggegevens. In totaal kunnen de gegevens van elf miljoen voertuigen online worden opgevraagd.

 

*In verband met het feit dat het 60 jaar geleden is dat ons land werd bevrijd zal er op 5 mei een special event station met de call PB60KW in de lucht zijn. Men werkt vanaf de vuurtoren in Katwijk, en zijn QRV op diverse frequenties waaronder 145.3875 – 14.150 – 7.050 – en 3.630. QSL via de manager PE2JB.

 

*Van Peter – PE1AMN ontvingen wij het verzoek om volgende mededeling te doen, dit in verband met het bedrijven van PSK in de twee meterband. U wordt opgeroepen tot het bedrijven van de PSK mode. De nationale en internationale frequentie hiervoor is 144.138 MHz in USB. Vanuit Nederland zijn er al verbindingen gemaakt met Engeland – Denemarken – Duitsland – België – Frankrijk. Hopelijk komt er door deze oproep[ wat meer PSK activiteit in de twee meterband. Wilt u meer over PSK weten? Neem dan even contact op met Peter via zijn emailadres peterrombouts@home.nl

 

 

*Nieuw computervirus beledigt de gebruiker:

De meeste virussen houden zich stil in de hoop dat computergebruikers ze niet ontdekken. Echter, antivirus programma Panda Software heeft een nieuw virus ontdekt die de gebruiker beledigt. Elke 5 seconden krijgt de PC gebruiker de volgende tekst in beeld “You are an idiot”, tevens wordt er elke 5 seconden een MP3 afgespeeld met dezelfde tekst. Volgens Panda Software richt het virus, Cisum.A, weinig schade aan, maar is vooral irritant voor de computergebruiker. Cisum.A schakelt wel de firewall uit van de gebruiker. Vervolgens verspreidt Cisum.A zichzelf over het netwerk. Het virus is slechts ontworpen om zichzelf te verspreiden via een computernetwerk. Volgens zeggen zal het aantal besmettingen van het virus op consumenten PC’s wel meevallen.

 

*Nóg gekker? Nu ook decolleté in de aanbieding als reclameruimte:

Tijdens onze uitzending van 12 januari maakten wij melding over een man die zijn voorhoofd verhuurde als reclameruimte via eBay. Deze veiling bracht ongeveer 30.000 dollar op. Nu biedt een vrouw op de veilingsite haar decolleté aan voor reclamedoelen. De vrouw woont in Engeland, ze is 27 jaar en haar cupmaat is 42GG. Adverteerders kunnen hun advertenties zetten op de inkijk tussen haar borsten. Op dit moment staat het hoogste bod op ruim 400 pond, maar de veiling zal waarschijnlijk net zo veel of nog méér geld gaan opbrengen als die van haar Amerikaanse voorganger. Bewijzen vrouwen toch weer dat ze het beter kunnen doen?

 

*Microsoft gaat illegale Windows versies aanpakken:

Microsoft is van plan om in de loop van dit jaar een nieuw beleid in te voeren waarbij klanten moeten verifiëren dat ze een legale versie van Windows hebben. Pas na verificatie kunnen klanten beveiligingspatches, upgrade of add-ons downloaden voor het besturingssysteem. Microsoft heeft een programma geteste dat kan controleren of een bepaalde versie van Windows legaal is. Gedurende de testperiode konden klanten zelf aangeven of ze gecontroleerd wilden worden maar vanaf 7 februari zal er al verplichte verificatie worden doorgevoerd voor klanten in de landen China, Noorwegen en Tsjechië. Klanten in deze landen die na verificatie blijken niet de legale versie van Windows te bezitten krijgen het aanbod om tegen een gereduceerd tarief een legale versie van Windows te kopen. Prijzen voor dit aanbod verschillen per land en liggen tussen de 8 en 100 Euro. Halverwege 2005 zal Microsoft de verificatie van Windows verplicht maken in alle landen. Alleen na de bevestiging dat de klant over een legale versie van het besturingssysteem beschikt kan de klant aanvullingen, beveiligingspatches en upgrade installeren. Microsoft zal nog steeds toestaan dal alle gebruikers, inclusief klanten van illegale versies, update voor Windows kunnen downloaden indien ze de “Automatische Update” optie hebben aanstaan.Het lijkt er op dat er weinig bezwaar is tegen het controleren van de besturingssystemen van de kant van de klanten. Microsoft vroeg aan ongeveer 8 miljoen mensen om deel te nemen aan het testen van het programma en daarvan hebben 5 miljoen mensen meegedaan. Piraterij is een groot probleem voor Microsoft en andere software ontwikkelaars. Onderzoeken gedaan door de software industrie tonen aan dat ongeveer een derde van de software illegaal is, wat de industrie ongeveer 29 miljard dollar per jaar kost.

Enkele dagen later verscheen hierover het volgende bericht.

Kanttekeningen bij Microsoft’s anti piraterij beleid: Enkele organisaties hebben hun bezorgdheid geuit over Microsoft’s nieuwe anti piraterijbeleid. Zoals bekend werd dat zal Microsoft in de toekomst haar Windows Update service en de Windows Download site alleen nog maar beschikbaar stellen voor gebruikers met een legale productiesleutel. Op zich een redelijk gegeven, maar er zit een adder onder het gras. Sommige landen hebben een rijke geschiedenis van hardware fabrikanten en winkeliers die zonder moeite niet legale Windows versies op de computers van hun “nietsvermoedende” klanten installeren. In deze landen zullen dergelijke computers een enorm veiligheidsrisico gaan vormen. Deze computers kunnen namelijk erg vatbaar zijn voor trojans en virussen. Een kwaadwillende virusschrijver zou grote aantallen van deze computers kunnen gebruiken om aanvallen uit te voeren op Europese of Amerikaanse servers. Microsoft heeft nog niet gereageerd op deze bezorgdheden.

 

*HP claimt doorbraak opvolger transistor:

HP claimt een grote stap voorwaarts te hebben gemaakt in het creëren van een alternatief voor de aloude transistor. De vinding draait om kleine vertakkingen van platinumdraadjes die schakelfuncties kunnen uitvoeren net zoals de transtor nu doet. Dit meldt de Wall Street Journal. Volgens de HP onderzoekers biedt de huidige doorbraak samen met technologie die uit eerder onderzoek vloeide, voldoende mogelijkheden om de componenten van toekomstige computers te fabriceren. De zogeheten “cross bar” – technologie maakt gebruik van minuscule draadjes die wanneer zij elkaar kruisen onder de juiste hoek voor gegevensopslag kunnen dienen. Wat ontbrak was een “NOT” – functie, ofwel een mogelijkheid de elektrische status te herstellen. De HP onderzoekers lieten later in een artikel; in het Journal of Applied Physics zien hoe dat wel kan. IBM deed ook al eerder voorstellen voor alternatieven voor de huidige halfgeleiders. De IT gigant werkt vooral met nano koolstofbusjes. De zoektocht naar alternatieven wordt ingegeven doordat de huidige vooruitgang in miniaturisering van traditionele halfgeleiders, nodig om de prestaties van processoren steeds verder op te schroeven, is beland aan de grenzen van wat natuurkundig mogelijk is.

 

*Mobieltjes worden steeds inventiever:

Het Japanse bedrijf Sharp heeft voor Vodafone een mobiele telefoon ontwikkeld die deels te bedienen is door het apparaat te schudden, te wiegen of van stand te veranderen. Dat meldt Associated Press. Het mobieltje is uitgerust met een bewegingssensor die de stand van het mobieltje en de richting en kracht van de beweging ervan kan registreren. Dat maakt het mogelijk functies van de telefoon te kiezen door een beweging of combinatie van bewegingen te maken. Ook bij het aansturen van de cursor “waar van toepassing” er bij het spelen van spelletjes kan de bewegingsensor een rol spelen. De vingersparende mobiele telefoon is vanaf maart in Japan te koop.

 

*Waarbenik bepaalt locatie mobiele beller:

www.waarbenik.nl is een nieuwe locatiebepalingsdienst die precies kan zien waar een bepaalde persoon zich bevindt. Dat gebeurt aan de hand van de locatie van zijn / haar mobiele telefoon. Iedereen kan zich aanmelden voor de dienst, maar alleen Vodafoon gebruikers kunnen momenteel gelokaliseerd worden. Waarbenik is van plan om ook met andere providers te gaan praten over het aanbieden van Waarbenik. “We waren er gewoon het snelste uit met Vodafone. Zij waren er technisch in ieder geval klaar voor. Verder is Vodafone een heel innovatieve club. Maar inmiddels zitten we ook met Telfort om de tafel, want ook zij zouden het technisch aan moeten kunnen. En ook andere providers komen nog aan de beurt. We zijn in ieder geval blij dat we al een provider kunnen aankondigen en Vodafone is denk ik niet de minste,” zegt Olaf Jan Smits, een van de oprichters van Waarbenik. Mensen die gebruik willen maken  kunnen zich via www.Waarbenik.nl  aanmelden voor deze dienst. Dat doen ze door hun mobiele telefoonnummer en e-mail adres achter te laten. Nadat de aanmelding is afgerond, moeten ook de personen worden opgegeven die toestemming hebben om de gebruiker op te sporen. Volgens de maker van Waarbenik zijn er diverse maatregelen genomen om de privacy van de gebruikers zo veel mogelijk te beschermen. Alleen de mensen die zijn aangemeld bij Waarbenik en aan wie ook toestemming is verleend, kunnen de gebruiker daadwerkelijk lokaliseren. Verder wordt de dienst pas 24 uur na aanmelding geactiveerd.

 

TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD:

 

* Heeft u materiaal te koop, u zoekt iets of u heeft informatie nodig? Laat het even weten via orb@o-r-b.nl  Wij vermelde uw verzoek dan tijdens de eerstvolgende ronde. U kunt, op onze homepage www.o-r-b.nl  ook de rubriek “te koop” raadplegen.

 

*Dit was de 27e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Wij zijn terug in de lucht met een ronde op woensdag  9 februari, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kunt deze én vorige ronden nalezen op onze homesite. Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites, bruikbaar voor de ORB ronde? Geef dit dan even door aan ronde@o-r-b.nl

 

*Wij danken u weer voor de getoonde belangstelling en sluiten de ronde af met de vraag of er nog inmelders zijn met op of aanmerkingen, misschien suggesties. Wij luisteren……..

Prettige avond verder en tot volgende week woensdag.


retour ronde