72e Uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant “ORB” 21 december 2005.


Goedenavond zend, en luisteramateurs.

Vandaag woensdag 21 december, de voorlaatste uitzending in 2005 van de ORB vriendenkring.

Wij wensen u en de uwen een fijne kerstmis toe.

Op woensdag 28 december onze laatste uitzending van dit jaar.

Maar in 2006 is er weer elke woensdagavond een ORB ronde vanaf 20.30 uur op deze frequentie, te beginnen op woensdag 4 januari.

Wij hopen volgend jaar op inzendingen van, aan onze hobby gerelateerde, technische artikeltjes die we kunnen opnemen tijdens onze ORB ronden.

Alle gehouden ronden kunt u nalezen op onze homesite en rechtstreeks inloggen op de genoemde URL’s.

Spullen te koop, informatie nodig?

Laat dat even weten via ons emailadres  orb@o-r-b.nl  

Op dinsdag 3 januari is er een nieuwjaarsreceptie voor alle ORB leden.

 

BERICHTEN:

*Onderstaand bericht werd ons toegezonden door PD0LEX, uit de nieuwsgroep nl.radio.amateur:

Onderwerp: N vergunning. 

Het volgende bericht had ik graag bekend gemaakt via de VERON website.

Omdat ik daarop momenteel niet kan inloggen gebruik ik deze nieuwsgroep.

Tijdens de HB vergadering van afgelopen maandag heeft VERON hoofdbestuur besloten akkoord te gaan met het voorstel dat het Agentschap Telecom de

amateurverenigingen heeft gedaan op 4 november.

Het VERON HB tekent daarbij aan dat de voorgestelde verruiming van de voorwaarden voor N-vergunninghouders

moet worden gezien als eerste stap in de richting van een laagdrempelige instapvergunning met substantiële toegang tot de HF-banden.

Hans Blondeel Timmerman, PB2T 1e algemeen vice-voorzitter VERON.

Dan wil ik van de gelegenheid gebruik maken om op persoonlijke titel nog een paar dingen te zeggen timing en afstemming tussen VERON en VRZA. Denken jullie nou echt dat beide verenigingen alles gelijk kunnen en willen doen?

Wanneer het bestuur van de VRZA eerder vergadert dan het hoofdbestuur van de VERON dan nemen ze uiteraard eerder een besluit en wordt dat besluit ook eerder meegedeeld aan de leden.

CQPA en Electron verschijnen ook niet gelijktijdig en officiële mededelingen in de bladen zullen per definitie "uit fase" verschijnen.

Daar hoeft niets achter te worden gezocht.

Het kan volgens mij ook geen kwaad jullie te herinneren aan het feit dat de VERON al in het Amateur Overleg van 15 oktober 2003 de instapvergunning bespreekbaar heeft gemaakt.

Op dat moment was hiervoor bij onze zustervereniging nog geen steun te vinden.

Gelukkig heeft de voorzitter van het AO ons in de gelegenheid gesteld een en ander in de zogenaamde brainstormsessies uit te werken, zodat zowel AT als beide amateurverenigingen dezelfde uitgangspunten konden hanteren.

Zo kon uiteindelijk een deel van onze ideeën worden verwezenlijkt.

Hard roepende ("waarom duurt het zo lang")

N-vergunninghouders: Van harte gefeliciteerd met de geplande verruiming van jullie mogelijkheden.

Het is jullie gegund.

Maar... de regeling is niet voor jullie bedoeld.

Het gaat er om juist hen die nog geen amateur zijn in onze hobby te betrekken.

Ik hoop dat we dat gaan redden.

73, Hans PB2T.

 

*Laser verbindt satellieten:

Vier maanden na zijn lancering heeft de Japanse satelliet OICETS een smalle laserverbinding met de Europese Artemis opgezet.

Via de bundel, met zijn 36.000 km. bijna zo lang als de omtrek als de aarde, kunnen de satellieten met breedbandsnelheid gegevens verzenden.

De succesvolle test is de opmaat van snel interplanetair dataverkeer.

OICETS (Optical Inter-orbit Communications Engineering Test Satellite) werd op 22 oktober gelanceerd aan boord van een Russische intercontinentale raket.

De satelliet is speciaal ontworpen om laserverbindingen in de ruimte te testen.

Via zo'n laserbundel kunnen satellieten snel, veilig en zonder kans op storing gegevens uitwisselen; de zenders en ontvangers wegen ook nog eens minder dan traditionele radioapparatuur.

U kunt er alles over lezen op  www.kennislink.nl

 

*4X411A:

The Holyland DX Group zal op 23 en 24 december QRV zijn vanaf het laagste (-411 meter) gelegen punt van onze aardbol in het midden van de Dode Zee. Met de call 4X411A willen ze dit speciale punt aangeven.

Men zal werken met 2 complete stations en een amplifier op de 80 t/m 10 meter in CW en SSB.

Men start om 07.00 uur.

QSL via Shalom – 4Z4BS.

 

*NEC ontwikkelt ultradunne accu: 

Met superkorte laadtijd van slechts 30 seconden! 

De Japanse fabrikant NEC heeft een ultradunne accu ontwikkeld met een fenomenaal korte oplaadtijd van een halve minuut. 

De accu is zo klein en dun (300 µm) dat deze kan worden ingebouwd in smartcards en intelligent papier. 

De nieuwe accu met de aanduiding ORB (organic radical battery) maakt gebruik van een kathode die bestaat uit een plasticsoort met de benaming organische radicale polymeer. 

Dit materiaal heeft een elektrolytdoorlatende gel-toestand en dat is de reden waarom de nieuwe accu zo flexibel en buigzaam is. 

Bovendien heeft het organische radicale polymeer ook nog de eigenschap dat de elektrodereactie bijzonder snel verloopt en de zoutoplossingen zeer gemakkelijk migreren in de gel-polymeer. 

Dit resulteert in een geringe weerstand bij de laadcyclus en maakt de supersnelle laadtijd van minder dan 30 seconden mogelijk. 

De nieuwe accu heeft een energiedichtheid van circa 1 mWh/cm². Hij is niet alleen dun, flexibel en snel te laden, hij is ook zeer milieuvriendelijk en bevat geen zware metalen zoals kwik, lood of cadmium. 

NEC verwacht dat het nieuwe type accu in de toekomst veelvuldig zal worden toegepast voor het voeden van allerlei soorten dunne universele terminals. Hieronder verstaat men toekomstige accugevoede kaarten en apparaten die kunnen worden aangesloten op een netwerk en zo een terminal vormen. 

Meer info: www.nec.co.jp/press/en/0512/0701.html

 

*Bewaarplicht vanaf 2007 ingevoerd: 

Het Europees Parlement heeft alsnog ingestemd met een Brits voorstel om al het telecom- en internetverkeer vanaf 2007 massaal en langdurig op te slaan. Het besluit is niet onomstreden: lange tijd werd gesteggeld over de duur van de opslag, welke gegevens nu precies worden bewaard en wie de rekening van de technische uitvoering mag betalen. 

De EU-lidstaten mogen nu zelf bepalen of ze de gegevens voor de minimale periode van zes maanden of maximale termijn van twee jaar willen bewaren. De opslag van gegevens moet politie-instanties helpen in de strijd tegen internationaal terrorisme en 'ernstige misdaden. 

De huidige EU-voorzitter Engeland wilde per se nog deze ambtsperiode een beslissing. 

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Clarke geeft in januari het roer over aan zijn Oostenrijkse evenknie. 

De 25 lidstaten gaan vanaf juli 2007 bijhouden wie op welk moment via telefoon, gsm of internet met elkaar hebben gesproken. 

Een voorstel om ook alle mislukte of niet correct verbonden gesprekken bij te houden, haalde het niet: individuele lidstaten mogen daarover zelf beslissen. Het gaat bij de opslag niet om inhoudelijke informatie van (chat)gesprekken of opgevraagde sites en verstuurde mailtjes, maar informatie over deze zaken. Dat vertegenwoordigt nog altijd een enorme hoeveelheid data, waarvan privacyvoorvechters en telecombedrijven betwijfelen of die ooit bruikbaar ingezet zal kunnen worden. 

Tegenover het ANP verklaart GroenLinkse europarlementariër Katalijne Buitenweg: "De speld waar je naar zoekt, maak je niet groter, maar de hooiberg waarin je moet zoeken wel." Andere parlementariërs hebben vragen over de technische beveiliging van de aan te leggen databases. 

Ook werd - in het verleden - door het EP bezwaar gemaakt tegen het idee dat iedereen door de bewaarplicht verdacht is tot onschuld bewezen is, wat in strijd is met de juridische grondgedachte. 

De kosten van de bewaarplicht loopt in de honderden miljoenen euro's, waarvoor geen speciale compensatie komt. Telecom- en internetbedrijven zullen deze kosten zeer waarschijnlijk doorberekenen aan hun klanten.

 

*HF-bandplan: 

Met ingang van 1 januari 2006 treedt het nieuwe HF-bandplan in werking voor Region 1. 

Kijk even op de UBA site: www.uba.be voor alle informatie. 

In PDF formaat kunt u hier ook het IARU verslag van de R1 conferentie, welke in september te Davos werd gehouden nalezen. 

Ook kunt u van het nieuwe HF-plan (in kleur) een print-out maken op de site van: www.vra.be  

Dit gepubliceerde bandplan is echter na enkele dagen weer gewijzigd.

 

*Handen af van internet: 

Op de World Summit van the Information Society (WSIS) in Tunesië is vorige maand een ramp afgewend. 

Het plan bestond om de controle over internet onder te brengen bij de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), de  VN-organisatie, die internationale afspraken regelt voor het telefoonverkeer.     

De ITU heeft bewezen niet in staat te zijn tot het soort innovatie dat het wereldwijde web zo groot heeft gemaakt. 

Internet is in eerste aanleg ontwikkeld als een wapen in de koude oorlog: een geografisch gespreid en dus onkwetsbaar defensiecomputernetwerk. 

Het aardige is dat de onderzoekers die dit wapen ontwikkelden voortkwamen uit een wetenschappelijke cultuur van vrij denken, 

onbevangenheid en ongebondenheid.   

Wetenschap schurkt graag aan tegen subversie, clandestiniteit en anarchie en wil op zijn minst onconventioneel zijn. 

Wetenschap is daarom vaak synoniem met innovatie: grensverleggend denken. 

In gewone mensentaal:de nerds  die  dat eerste DARPA-net bouwden, gingen er iets mee doen dat het Pentagon helemaal niet had verwacht en waarschijnlijk had willen voorkomen indien het de ontwikkelingen had voorzien. 

Maar toen was de beer al los. 

Internet versus telefonie, Internet is gebaseerd op het foutloos oversturen van datapakketten van variërende lengte. 

Ieder pakket moet onder andere voorzien zijn van het adressen van geadresseerde en afzender. 

De route die een pakket aflegt is geheel onbepaald. Het telefonieverkeer daarentegen is gebaseerd op vaste verbindingen. 

Eerst moet er een verbinding gelegd worden tussen de twee partijen en daarna pas kan er wel of niet data over die verbinding worden gestuurd. 

Het zal duidelijk zijn dat, als er geen vaste route voor het internetverkeer is, overheden geen controle op dit verkeer kunnen uitoefenen. 

Bij het telefonieverkeer is dat eenvoudig: de verbinding is immers van te voren bekend. 

In beide gevallen loopt het verkeer over fysieke communicatiekanalen, telefoonkabels, radio, etc. Internetverkeer benut die communicatiekanalen veel effectiever. 

Bij telefonie liggen de kabels er, of ze gebruikt worden of niet. 

En omdat de datapaketten van het telefonieverkeer maar erg klein zijn, zijn de onderhoudskosten veel groter dan bij het internet. 

De uitgifte en het beheer van ip-nummers met de daaraan gekoppelde hostnamen zijn essentieel voor het internet. 

Vergelijkbaar met de functie van telefoonnummers in de telefonie. 

De afspraken hierover worden centraal gemaakt, ICANN, maar de 'Nameservers', de telefoonboeken voor het internet zijn wereldwijd gedistribueerd. Overheidscontrole. ICANN, Internet Corporation For Assigned Names and Numbers, is een onafhankelijke organisatie met vertegenwoordigers uit alle gebruikers en belangengroepen die kantoren heeft in Califormie en Brussel. 

Dat vinden niet-westerse landen natuurlijk niet leuk. 

Het ontbreken van vaste verbindingen is voor op censuurbeluste dictators een nachtmerrie. 

Door de aanzienlijk geringere kosten van beheer van het internet verliest de telefonie zeer snel terrein. 

De ITU, het verbond van de telefoonmaatschappijen en de overheden, zitten nu in hun maag met een zeer duur gebouw in Geneve en een paar honderd goed betaalde personeelsleden die niets zinnigs meer hebben te doen. 

Op de WSIS-conferentie is dus met succes een aanval op het internet afgewend. 

Gezien de grote politieke belangen zal het wel niet de laatste zijn. 

Meer informatie op http://www.icann.org/general  

Bron: PI60WNO Bulletin nr.898.

 

*Handy Recovery:  

Met Handy Recovery 1.0 kun je gewiste bestanden toch weer gewoon terughalen.

Gratis te downloaden op de site: www.itips.nl/2005/12/handy-recovery-10.htm  

 

*Internetradio met Phonostar:  

Internetradio beluisteren wordt heel simpel met het gratis programma Phonostar. 

Ruim 3.400 stations zijn meteen beschikbaar. Je kunt de streams ook opnemen. 

Phonostar is geen zelfstandige mediaspeler. 

Om de radiostreams te beluisteren heb je nog steeds de Real Player of de Windows Media Player nodig. 

Maar waarom zou je het programma dan installeren? 

Vooral om de enorme database met een kleine 3.500 voorgeprogrammeerde internetradiostations. 

Na installatie van het programma zie je alleen wat Duitse stations op het display staan. 

Maar als je de zoekfunctie gebruikt zie je pas hoeveel stations beschikbaar zijn. 

Je kunt per genre, per taal of per land de stations opvragen. 

Ook kun je aangeven wat voor soort station je zoekt (bijv. commercieel of lokaal), in welk formaat het station moet uitzenden (Real, WMA, MP3) of in welke geluidskwaliteit. 

Door eenvoudigweg op een station te klikken kun je deze beluisteren. 

Stations die je bevallen, kun je bookmarken.

Het programma bevat een enorme hoeveelheid stations. 

Mocht het toch voorkomen dat je een station wilt beluisteren dat niet in de lijst staat, dan kun je deze handmatig toevoegen aan het programma, zodat deze voortaan ook in (jouw versie van) het programma beschikbaar is. 

Iedere audiostream kun je meteen opnemen. 

De uitzending wordt dan in MP3-formaat bewaard. 

Opnemen kan direct, maar je kunt de opnames ook zoals bij een videorecorder inprogrammeren. 

Je kunt zo je favoriete radioshow automatisch laten opnemen en deze later via een computer of mp3-speler afluisteren. www.phonostar.com/services/download/playerdownload.php

 

*Telefoon excuus machine: 

Heb je ook zo'n moeite om vervelende telefoongesprekken te beëindigen? Met de Phone Excuse Machine wordt dat een stuk makkelijker. De Phone Excuse Machine is een klein apparaatje dat je aan een sleutelbos kan hangen. Het bevat een luidspreker en zes knoppen. Onder iedere knop zit een geluid dat je als excuus kunt gebruiken om een gesprek te beëindigen. Zo heb je bijvoorbeeld de beschikking over het geluid van een huilende baby of een deurbel. Perfect voor het geval er een schuldeiser belt is het geluid van een botsende auto. Hierbij is het natuurlijk wel zaak onmiddellijk na de klap de verbinding te verbreken. Op de website van de leverancier zijn alle geluidsfragmenten te beluisteren.Met de Phone Excuse Machine op zak heb je nooit meer last van vervelende telefoongesprekken die je niet kunt onderbreken. Handig!!! Meer mogelijkheden? Kijk op de site:  http://www.prankplace.com/p_excuses.htm

 

*Radiocasts:  De nationale radiostations plaatsen steeds vaker hun uitzendingen online, zodat deze nog achteraf te beluisteren of te downloaden zijn. Op deze website zijn deze uitzendingen terug te vinden. 

Kijk op de site: www.radiocast.nl

 

*Fluke introduceert nieuwe generatie spanningszoeker in zakformaat: 

Gepatenteerde VoltBeat-technologie vergroot veiligheid en gebruiksgemak. 

Fluke introduceert een gemoderniseerde versie van de VoltAlert-AC-spanningszoeker in zakformaat. 

Deze spanningszoeker is ontworpen om gebruikers in staat te stellen snel en veilig te testen op spanningvoerende stroomkringen en defecte massaverbindingen, thuis of op de werkplek.

De Fluke 1AC-II VoltAlert-spanningszoeker is voorzien van Fluke's gepatenteerde VoltBeat, die het apparaat de mogelijkheid biedt een continue zelftest uit te voeren. 

Hierbij worden continu de batterijprestaties en de integriteit van de stroomkring gecontroleerd. 

Met het periodiek twee keer knipperen van een lampje wordt aangegeven dat het apparaat nog steeds werkt. 

Met de VoltAlert hoeft men geen contact te maken met een blootliggende geleider. 

De gebruiker raakt eenvoudigweg met het uiteinde van de spanningszoeker een contactstrip, contactdoos of stroomdraad aan en als er spanning aanwezig is, licht het uiteinde van de spanningszoeker rood op en geeft het apparaat een pieptoon weer. 

De Fluke VoltAlert-spanningszoeker heeft een overspanningclassificatie van CAT IV 1000 V voor extra bescherming van de gebruiker. Het spanningsdetectiebereik loopt van 200 V tot 1000 V. 

Voor elektriciens, onderhoudspersoneel, service- en veiligheidspersoneel en zelfs huiseigenaren is de spanningszoeker een vrijwel onmisbaar hulpmiddel. Door het toevoegen van de VoltBeat-technologie en een overspanningbeveiliging is dit instrument nu nóg veiliger en gebruiksvriendelijker. 

Meer info: www.have-bv.nl

 

*Alles op het gebied van HAM-radio:  

Momenteel staan er op de website  www.randstadamateur.net  zo’n 400 operation, service manuals en schema’s online.

 

TE KOOP / GEVRAAGD:  (kijk ook op onze homesite onder de rubriek te koop)

 

*Lees alles nog een rustig door op onze homesite  

Volgende week woensdag hoort u ons weer en sluiten de ronde nu af, maar niet zonder u allen fijne kerstdagen toe te wensen, en met de vraag of er nog inmelders zijn met op of aanmerkingen, vragen of suggesties? 

Wij luisteren…..

*Namens Michel en Edmond wensen wij u nog een prettige avond.


retour ronde