17e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING ORB – 24 -11- 2004.

 

Beste vrienden radioamateurs.

 

*Vanavond de 17e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Een vriendenkring van zend én luisteramateurs, een vriendenkring onafhankelijk van een vereniging. De O-R-B is elke woensdagavond met een ronde in de lucht, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kunt alle gehouden ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl

 

*Op de ORB vriendenavond van 7 december komt Frits – PA0FRI  een lezing verzorgen over allerlei onderwerpen voor de radioamateur. Kom op tijd. Frits heeft ook een zeer interessante site, kijk eens op http://home.planet.nl/~f hvgeerligs

 

*Rondeleiders vanavond Edmond – PA3E en Michel – PA3DGW

 

*We gaan eens even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn:

 

BERICHTEN:

*Er wordt wel eens gevraagd waarom computerinformatie op een ronde voor radioamateurs.Welnu, de meeste radioamateurs bezitten een computer en is meestal gekoppeld aan de zender, waarmee dan digitale modes  wordt bedreven, zoals FAX – SSTV – PACTOR – AMTOR – RTTY – PSK – CW  – Echolink – APRS - etc.etc. Vaak vindt men voor de amateur interessant nieuws en Downloads op de vermelde url’s. Verder zijn er toch vaak leuke items te vermelden, vandaar.

 

*Wil je morsevaardigheid opdoen of oppoetsen dan is Morserunner een te adviseren programma.Ook het programma Ham Cap is een bijzonder goede tool voor HF propagatie voorspellingen. Kijk eens op de site www.dxatlas.com  Hier kun je ook Bandmaster downloaden, een programma waarmee DX cluster informatie real-time en op een briljante manier wordt weergegeven.

 

*Er is een nieuwe methode beschikbaar om zeer nauwkeurig te meten hoeveel straling mobiele telefoons produceren. Regelmatig verschijnen er berichten in de media over de eventuele risico's van de straling van gsm's (mobiele telefoons) voor de volksgezondheid. Hoewel voor eventuele gevaren tot nu toe nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs is gevonden, is de straling uit gsm's wel aan wettelijke limieten gebonden. De hoeveelheid straling die een beller ontvangt wordt met SAR  “Specific Absorbtion Rate”  aangeduid. Sinds kort beschikt TNO EPS BV over een methode om de SAR nauwkeurig te bepalen. Hiermee kan overigens niet alleen van gsm's, maar ook van andere draagbare apparatuur met antennes (bijvoorbeeld apparatuur voor draadloos internetten (WLAN)) worden vastgesteld of deze aan de stralingsnormen voldoet. Voor het meten van de straling die bij het oor op het menselijk hoofd afkomt, wordt gebruik gemaakt van een kunsthoofd, met daarin een speciale vloeistof die, net als hersenen, veel water bevat. Een hightech  robot beweegt een minuscule antenne rond in het hoofd, en zo wordt millimeter voor millimeter de SAR bepaald.

 

*Geluk voor aanstaande radiozendamateurs?????  op de site  http://www.qsl.net/pi4wbr/pi4wbr/index.htm  staat te lezen dat een cursusleider onder vermelding start met een nieuwe F / N cursus. De cursus start op 16 november 2005 en leid de cursisten op voor het examen van voorjaar 2005????.

 

*Een aantal grote websites waaronder Startpagina.nl en Nu.nl heeft afgelopen weekeinde onbedoeld een virus verspreid. Kwaadwillende zagen een aantal uren kans via een advertentiebanner pc's te besmetten met een “trojan horse” virus. Ook een aantal Europese sites heeft het virus verspreid, zo meldt Webwereld. Het virus maakt gebruik van een lek in oudere versies van Internet Explorer. Dat lek zou inmiddels zijn gedicht. Veel websites hebben de advertenties op de sites uitgezet om herhaling van de besmetting te voorkomen.

 

*Het snelste vliegtuig ter wereld verbreekt eigen record: Het snelste vliegtuig ter wereld, de X-43A van NASA heeft zijn eigen snelheidsrecord gebroken. Na de vlucht stortte het vliegtuig in zee. De maximale snelheid die werd behaald was 10 Mach, en dat is 10 maal sneller dan het geluid. Het vliegtuig was onbemand. Het project koste 250 miljoen dollar en is een onderdeel van onderzoek om in de toekomst ruimtereizen naar Mars te kunnen maken.Lees meer op:  http://www.nasa.gov/missions/research/x43-main.html

 

*Lexmark bespioneert printergebruikers niet: Vorige week hadden we hier al over. Het vermoeden dat printerfabrikant meer doet met zijn printers en meegeleverde software dan alleen het leveren van een naar behoren functionerend product heeft veel stof doen opwaaien. Bespioneren ze de gebruikers nu wel of niet? Wie een Lexmark printer gebruikt moet er rekening mee houden dat zij doen en laten op de computer door de printerleverancier wordt bijgehouden. Bezoekers van comp.periphs.printers hebben uitgevonden dat Lexmark syware installeert die bijhoudt wat u op uw computer uitvoert. De installatiesoftware van Lexmark installeert zichzelf in het register en houdt printeractiviteit bij via een bestand in C:program fileslexmark500. Over dit bericht hadden wij het vorige week. Op dat moment kon de printerfabrikant geen steekhoudende uitleg voor de kwestie geven, maar inmiddels heeft de Nederlandse organisatie wel gereageerd. Voor de goede orde, hierbij de officiële reactie van Lexmark in zijn geheel. De software waaraan dit artikel refereert is onderdeel van een volledig vrijwillig productverbeteringsprogramma, onder de naam Lexmark Connect. Deelname aan dit programma is optioneel en wordt aan klanten aangeboden tijdens het installatieproces van een nieuwe printer. Tijdens dit proces verschijnt een registratiescherm waarbij de klant de keuze krijgt tussen al dan niet deelnemen aan het programma. Deze keuzepagina komt voor elke gebruiker bij elke installatie naar voren en de klant moet actief aanklikken of hij al dan niet meedoet alvorens hij verder kan gaan met de installatie. Deze pagina wordt ook een “Learn More” knop waarbij de klant informatie krijgt over welke informatie er verzameld wordt. Als de klant ervoor kiest niet deel te nemen gaat de installatie gewoon verder en zal de Lexmark Connect software geen informatie versturen aan Lexmark. De in dit programma verzamelde informatie is gebruiksinformatie waarmee Lexmark beter inzicht krijgt in de printgewoontes en het printgedrag van klanten, zoals het aantal geprinte pagina’s, de hoeveelheid inkt die daarbij gebruikt wordt en welke producteigenschappen gebruikt worden. Persoonlijke informatie wordt NIET verzameld. Klanten die deelnemen aan het programma ontvangen ook eventueel additionele vragen en surveys waarvan het al dan niet beantwoorden eveneens op volstrekt vrijwillige basis plaatsvindt. De klant kan op elk moment uit het programma stappen door te surfen naar het Lexmark Solutions Center en te klikken op de “advanced tab” en de instructies te volgen hoe deelname te beëindigen.

 

*De minister  heeft in oktober  een  voortgangsrapportage naar de  Tweede Kamer  gestuurd.  Daaruit blijkt  dat de  volgende  regio's  operationeel zijn  met C2000: de Startregio Amsterdam; de politie van Kennemerland; Politie en brandweer in Zaanstad Waterland; de politie Noord-Holland Noord; De regio Gooi- en Vechtstreek en Limburg-Zuid,. Na  het  versturen  van  deze voortgangsrapportage  zijn  ook Brandweer/CPA van  Hollands Midden meldkamer Leiden) en van  IJsselland  (meldkamer Zwolle)  op  C2000 overgegaan. Volgens de planning  moeten  rond  deze  tijd Flevoland, KMAR Den Haag, Friesland, Twente, Noord Oost Gelderland, Gelderland- Zuid en Groningen overgaan.Limburg-Noord en Brabant-Noord staan voor december gepland. Voor de eerste helft van 2005  staan  Utrecht,  de KLPD,  Gelderland-Midden,  Zuid-Holland Zuid en  Midden-West Brabant gepland.  Rotterdam-Rijnmond  staat  voor september 2005 gepland. De regio's Brabant Zuid-Oost, Haaglanden en  Zeeland  hebben  live gaan uitgesteld

 

*Op de site http://members.home.nl/mvanwesten/  staan een aantal leuke dingen voor de zendamateur. Werkelijk de moeite waard om deze site eens te bekijken en toe te passen.

 

*Schreeuwen tegen de computer is heel gewoon: Tweederde van de mensen schreeuwt vaak tegen zijn PC. Ruim 30 procent gooit met de muis en anderhalf procent heeft de PC wel eens van het bureau geduwd. Nog eens 15 procent slaat de monitor of schopt tegen de computerbehuizing. Dit blijkt uit een scriptie van sociologe Marleen Brinks die aan de Duitse Fernuniversitat Hagen afstudeerde. Voor haar scriptie (PDF Duits) heeft ze 340 mensen ondervraagd die minstens 30 uur per week met de computer bezig zijn, zo meldt de Duitse nieuwsdienst Informationsdienst Wissenschaft. Brinks heeft zelf op een it-afdeling gewerkt, waar ze haar collega’s vaak een hartig woordje zag wisselen met de computer. Mensen blijken vooral agressief te worden als er een deadline nadert. De sociologe zegt verder onderzoek naar het fenomeen “technology related anger” te willen doen.

*De Europese ruimtesonde Smart 1 vliegt in een baan rond de maan. Maandag 15 november startte de sonde zijn ionenmotor en waarschijnlijk donderdag 18 november is hij volledig gegrepen door de zwaartekracht van de maan. De Smart 1 zal alsmaar dichter bij de oppervlakte van de maan terechtkomen om in februari is een definitieve baan terecht te komen.

 

*Met wat geluk gaat volgend jaar het lab Columbus, de Europese module van ISS, in de ruimte. Dankzij de tussenkomst van ARISS (Amateur Radio In Space) en in het bijzonder de voorzitter van ARIS Europa, Gaston Bertels – ON4WF, is de kans groot dat in de Europese module alles zal zijn voorzien voor radioamateuractiviteiten vanaf 2 meter en hoger. Tenminste als wij willen meewerken aan dit project dat meer dan 100.000 Euro kost en waarvan Gaston reeds 80 procent heeft weten te verzamelen. Gaston doet een beroep op bijdragen om dit unieke project te doen slagen. meer informatie hier over op www.uba.be

 

*Doe de dubieuze dagen test: In veel producten zitten giftige stoffen. Stoffen die al in kleine hoeveelheden uiterst giftig zijn. Hoe zit het met je computer, televisie of mobiele telefoon? Doe de dubieuze dagen test via de site  http://greenpeaceweb.org/lichaamzondergif/ddtest.asp  Greenpeace is een actie begonnen tegen gif in mobieltjes, computers en televisies. Op bovengenoemde site van Greenpeace is het mogelijk om het typenummer van de apparaten in te geven om te kijken hoeveel gif daar in zit. Dat gif komt uiteindelijk via het afval in het milieu terecht, waarschuwt de milieuorganisatie. Bij de mobieltjes gaat het om de typen van Motorola, Panasonic, Sharp, Siemens en SonyEricsson. Mobieltjes van Nokia komen niet in de lijst voor omdat Nokia al heeft toegezegd alle giftige stuffen uit de mobieltjes te halen. Bij de computers gaat het om typen van Acer, Dell, HP, IBM, Panasonic, Toshiba. Samsung ontbreekt in dit rijtje omdat ook deze fabrikant heeft beloofd alle giftige stoffen uit pc’s te halen. Greenpeace heeft de bedrijven gevraagd de giftige stoffen uit hun producten te halen. De hierboven genoemde fabrikanten hebben dit nog niet toegezegd. Greenpeace wil ze over de streep trekken met behulp van e-mail van verontruste klanten die hun gegevens hebben achtergelaten op de site.

 

*Een zeer uitgebreide “ Engelstalige” site is http://www.freebyte.com  Hier zijn zeer veel shareware en freeware programma’s te downloaden.

 

*Computerhackers gebruiken de naam en beeltenis van de overleden Palestijnse president Yasser Arafat om  een nieuw  computervirus te verspreiden. Het virus wordt per e-mail verspreid. Als de gebruiker de bijlage opent, die het, “laatste nieuws over Arafat'' belooft wordt het virus geactiveerd. Het virus heet Worm Golten. Volgens het onderzoekscentrum Trend Micro is het geen gevaarlijk virus.Toch wordt het risico hoog ingeschat omdat het zich gemakkelijk ver kan verspreiden.

 

*TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD.

*Zie homepage

*Heeft u materiaal te koop, u zoekt iets of u heeft informatie nodig? Laat het weten aan orb@o-r-b.nl  Wij vermelden dit dan tijdens de eerstvolgende ronde en wordt daarna nog driemaal herhaald. Tijdens de ronde vermelden we echter géén prijzen, u kunt die vinden op onze homesite www.o-r-b.nl  onder de rubriek Te-Koop.

 

*Dit was dan weer de 17e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Wij zijn terug in de lucht op woensdag 1 december vanaf 20.30 uur op deze frequentie. U kunt deze en de vorige ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl  Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites, bruikbaar voor de ORB ronde? Geef dit dan even door aan orb@o-r-b.nl  Misschien zijn er nog inmelders met vragen, suggesties of opmerkingen, wij luisteren………………

*Onder dankzegging voor uw belangstelling sluiten we nu de ronde af. Prettige avond verder en tot volgende week woensdag bij de ronde van ORB.

retour ronde