9e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING ORB – 29-09-2004

 

Beste vrienden radioamateurs.

Vandaag de 9e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. 

Een vriendenkring van zend én luisteramateurs, een vriendenkring onafhankelijk van een vereniging.

 

Rondeleiders vanavond Edmond – PE1PIQ en Michel – PA3DGW.

 

We gaan eens even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn:

 

Op dinsdag 5 oktober houden we voor de leden van de ORB vriendenkring een ruil en verkoopavond, én kunnen we natuurlijk weer gezellig bijkletsen en informatie uitwisselen. Als er suggesties zijn voor de komende maanden praten we natuurlijk ook daarover. Wie zijn de initiatiefnemers?

Onze ORB leden kunnen gratis gebruikmaken van een ORB alias (call – of andere naam@o-r-b.nl)  Even een berichtje aan orb@o-r-b.nl met vermelding van uw provider waaraan uw alias gekoppeld moet worden.

Vergeet niet dat het op 16 en 17 oktober Jota is. Enkele ORB leden zullen de Jota/Joti verzorgen bij scoutinggroep Rey de Carle, deze amateurs doen dat daar voor het 12e jaar.

 

BERICHTEN:

*Michel – PA3DGW heeft na 25 jaar (met meer dan 400 geslaagde radiozendamateurs in en ver buiten de regio) besloten te stoppen als cursusleider, ondanks de nu al 4 nieuwe geïnteresseerden voor de nieuwe cursus. Hij heeft dit besluit genomen door zijn teleurstellingen in de afgelopen paar jaar. Hij heeft géén capabele vervanger kunnen vinden met een serieuze aanpak én kennis van zaken.

 

*Ter gelegenheid van het 335 jaar bestaan van het Royal Netherlands Marine Corps, zal PA0QPO QRV zijn op zaterdag 9 december 2004 vanaf 15.00 uur GMT t/m zondag 10 december 15.00 uur GMT, vanuit de van Braam Houckgeest Kazerne te Doorn. Er zal worden gewerkt op alle HF banden in CW en SSB. Om zoveel mogelijk Nederlandse stations de gelegenheid te geven om te kunnen werken met dit station, zullen ze regelmatig QRV zijn op +/- 3.740 en 3.550 MHz.

 

*Internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ook de overheid zet zich in om informatie via internet aan te bieden. Burgerpin voorziet in een authenticatievoorziening waarmee u met een combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord bij meerdere webdiensten van de overheid terecht kunt. Deze toegangsvoorziening noemt men de Nieuwe Authenticatie Voorziening (NAV) . Dit is het gedeelte waar uw gebruikersnaam en wachtwoord kunt aanvragen. Burgerpin en NAV maken gebruik van één logo. De ontwikkeling en invoering van Burgerpin verloopt in fases. Landelijk gebruik van deze voorziening is pas vanaf 1 januari 2005 mogelijk. Burgerpin wordt ontwikkeld door de zogenaamde “Manifestgroep” en maakt deel uit van de Overheids Toegangsvoorziening (OTV). OTV realiseert de komende jaren voorzieningen voor alle communicatie op het internet tussen de overheid, burgers en bedrijven. Log eens in bij  www.burgerpin.nl

 

*Een speciaal mobieltje voor senioren, makkelijk te bedienen, een duidelijke display en een noodknop, de eerste GSM voor 50 plussers nu op de markt. Veel ouderen bezitten een mobiele telefoon die ze niet gebruiken. Ze hebben moeite met de grote hoeveelheid menu’s, de te kleine toetsen en afleesscherm. De mobieltjes verdwijnen daarom in een lade en worden nauwelijks of nooit gebruikt,terwijl de GSM vooral een cadeautje was van bezorgde kinderen omdat pa en ma dan gemakkelijker bereikbaar zouden zijn én niet te vergeten om veiligheidsredenen. Met de Secufone ligt nu het eerste gebruiksvriendelijke mobieltje voor senioren in de winkel. DE GSM heeft een beeldscherm van 4 x 7 cm en 4 toetsen, 2 om het scherm te bedienen en 2 toetsen om gesprekken aan te nemen of te beëindigen. Het grote scherm met grote tekens en de uitstekende geluidskwaliteit sluit precies aan bij de wensen van de doelgroep. Op 3 manieren kan men bellen. Via een fototelefoonboek waarin foto’s kunnen worden opgenomen van bijvoorbeeld familie, vrienden en kennissen waarbij aanraken voldoende is om een gesprek tot stand te brengen. Bellen kan via een aanraakscherm waarop 10 cijfertoetsen zijn afgebeeld. En dankzij een spraakbesturing is het toestel ook geschikt voor slechtzienden. Op de GSM zit een alarmknop, waarmee de gebruiker in geval van nood via GPS nauwkeurig te traceren is. Bij het indrukken van de noodknop wordt direct een spraakverbinding gelegd met de alarmcentrale. Verkooppunten zijn te vinden via www.secufone.nl Het toestel is nogal prijzig, de introductieprijs is, tot 30 november, € 699,-. De normale verkoopprijs is € 849.- maar leasen kan ook. Voor contact met de alarmcentrale zijn er bijkomende kosten van € 24,. per maand per GSM.

 

*Slecht nieuws voor al de mensen (wereldwijd een kleine 200 miljoen) die nog geen Windows XP hebben, zij zullen de verbeterde en nieuwste versies van Internet Explorer niet kunnen downloaden. Wie toch de meest recente IE-browser wil gebruiken, is dus gedwongen om zijn systeem te upgraden naar XP, of te kiezen voor een andere browser bijvoorbeeld het in opmars zijnde Firefox, te downloaden bij: www.mozilla.org/   Op de bekendmaking van Microsoft wordt verontwaardigd gereageerd. Het is vreemd dat mensen voor een complete OS-update moeten betalen alleen om een up-to-date en veilige browser te kunnen gebruiken. Het lijkt er op dat Microsoft dit heeft besloten om meer mensen richting XP te dirigeren, zegt analist Michael Cherry, die werkt bij Directions on Microsoft, een onafhankelijk bedrijf dat het doen en laten van Microsoft op de voet volgt. Microsoft zelf zegt, de veiligste Windows versie op de markt is gewoon XP met SP2. Het is toch logisch dat de laatst uitgebrachte producten het best beveiligd zijn? Daarnaast stelt Microsoft dat andere bedrijven ook niet hun oudere producten upgraden wanneer er nieuwe technologieën beschikbaar komen. Neem Ford. Hadden die al hun Pinto’s moeten terugroepen en alsnog moeten uitrusten met anti-blokkeerremmen toen die op de markt kwamen? Nee. Als je nieuwe technologieën wilt gebruiken, zul je nieuwe producten moeten gebruiken, aldus een woordvoerder. Ook voor het bezwaar dat, dat Internet Explorer een op zichzelf staand product zou moeten zijn is Microsoft niet gevoelig. IE is sinds het moment van release altijd onderdeel geweest van Windows, stelt het bedrijf. De internet browser Firefox van Mozilla groeit snel in Populariteit. Het aantal gebruikers van deze browser, voorgekomen uit het ooit zo populaire Netscape is sinds vorig jaar november verdubbelt. Een toenemend aantal internetters bezoekt het web met een andere internetbrowser Firefox. Dit meldt de Automatiseringsgids. Kennelijk hebben veel computergebruikers de nieuwe beveiligingen van servicepack 2 van Windows XP niet afgewacht en zijn op zoek gegaan naar een alternatief. Met name de kleine lekken in de beveiliging van Internet Explorer zijn daarvan de oorzaak. Hoewel nog ruim 70% van de gebruikers van internet gebruik maken van Internet Explorer 6 van Microsoft, surft inmiddels bijna 15% van de computers met Firefox over het web. Een jaar geleden was dat nog 7,2%. Toen surfde 71,2% van de gebruikers met Internet Explorer 6. Met name het gebruik van Internet Explorer 5 is het afgelopen jaar afgenomen, van 16,9% in september vorig jaar tot 7% nu. Het gebruik van andere browsers, Opera 7 en enkele versies van Netscape zijn min of meer gelijk gebleven, zo blijkt uit een recent onderzoek. Firefox, dat verkrijgbaar is voor Windows, MacOS X en Linux is te downloaden op www.mozilla.org

 

*Internet via stopcontact stoort de digitale radio, de toekomst van de digitale korte golfradio (DRM) wordt bedreigd door internet via het elektriciteitsnetwerk. Daarvoor waarschuwt de directeur van de DRM stuurgroep op de IBC conferentie in Amsterdam. DRM is een gloednieuw radiosysteem dat de huidige AM frequentiebanden gebruikt om digitale uitzendingen mogelijk te maken. De AM kortegolf frequenties worden als sinds 1920 gebruikt. De laatste decennia is de aandacht voor het systeem stilaan verslapt door de lage geluidskwaliteit die AM biedt, vergeleken met FM uitzendingen. Maar sinds 1998 probeert de Digital Radio Mondiale (DRM) AM nieuw leven in te blazen met digitale uitzendingen. Compressietechnieken bundelen de audio samen met extra informatie in een nieuw radiokanaal van 32 tot 64 kbit per seconde. Het is zelfs mogelijk om het kanaal te gebruiken voor datatransport, onder meer als een soort teletekst via de radio. Vooral omroepen in Rusland en China hebben belangstelling voor het digitale radiosysteem. Europese zenders zoals de BBC kijken liever de kat uit de boom. Zij lijken zich liever te richten op DAB, een andere digitale radiostandaard. Zo lanceerde de VRT enkele maanden geleden zijn eerste DAB station. Toch denkt het DRM Consortium dat de kortegolftechniek ook zijn nut heeft, onder meer omdat deze bruikbaar zou zijn op plaatsen waar digitale FM uitzendingen niet werken. Toch ziet de toekomst van DRM er somber uit als internet via het stopcontact binnenkort werkelijkheid wordt. Op de International Broadcasting Convention in Amsterdam, waarschuwt DRM voorzitter Peter Senger voor de gevaren van internet via het elektriciteitsnetwerk. Tests van experts en omroepen zoals de Britse BBC, hebben aangetoond dat het systeem voor flink wat interferentie zorgt. Als internet via het stopcontact commercieel wordt uitgerold, kan dat wel eens het einde van de DRM plannen betekenen. Of het ooit zover komt is nog twijfelachtig, omdat het commerciële succes van zowel DRM als internet over elektriciteitskabels nog onzeker is. Veel informatie over DRM vindt u op de URL’s http://www.drm.org   en   http://www. drmrx.org

 

 

TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD: (Zie rubriek TE KOOP op onze homesite voor meer informatie).

 

Zo, dit was dan weer de 9e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. 

Wij zijn terug op woensdag 6 oktober vanaf 20.30 uur op deze frequentie. 

U kunt deze en de vorige ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl  

Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites bruikbaar voor de ORB ronde? 

Geef dit dan even door aan orb@o-r-b.nl  

 

Misschien zijn er nog inmelders met vragen, suggesties of opmerkingen, wij luisteren………………

 

Onder dankzegging voor uw belangstelling sluiten we nu de ronde af. Prettige avond verder en tot volgende week woensdag bij de ronde van ORB.

terug naar de laatste ronden