28e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING ORB – 9-02-2005


Goedenavond vrienden radioamateurs.

 

*Vanavond de 28e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. ORB is een vriendenkring van zend én luisteramateurs, onafhankelijk van een vereniging, en is elke woensdagavond in de lucht met een ronde, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kunt alle gehouden ronden nalezen op onze homesite

Onze uitzendingen zijn er voor álle geïnteresseerden, meldt je in of luister gezellig mee.

 

*Tijdens onze ORB bijeenkomst van dinsdag 1 maart kletsen we weer gezellig wat bij. 

Op dinsdag 5 april Komt Leo – PA0LSK een lezing/voordracht geven over DARES."Bij wijze van uitzondering en de belangrijkheid van deze lezing, worden ook niet ORB leden toegelaten, mits zij hun komst voor 1 april bevestigen via het emailadres:  orb@o-r-b.nl "  

 

Kent u iemand die een interessante lezing / voordracht kan of wil komen geven? Zoals bijvoorbeeld: het meten aan HF/VHF bekabeling en aanpassingen daarop – beveiliging tegen overspanning en blikseminslag – het ontwerpen en bouwen van eindtrappen voor HF/VHF – BCI/TVI storingen – etc – etc. Laat ons dat even weten via orb@o-r-b.nl wij nemen dan contact op met deze persoon.

 

*Rondeleiders zijn Edmond – PA3E en Michel – PA3DGW.

We gaan even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn:

 

BERICHTEN:

*Met dank weer aan een onzer ORB leden: 

Een zeer uitgebreide, duidelijke routebeschrijvingen en plaatsbepalingen zijn te vinden op de site www.mappy.be  Eigenlijk een must om deze Belgische URL toe te voegen aan uw favorieten.

 

 

*Gebruik mobiele telefoon geeft instant veroudering: 

Zodra een twintigjarige een gesprek voert met een mobiele telefoon terwijl hij een auto bestuurt neemt zijn reactievermogen af tot dat van een zeventigjarige. Dat is de conclusie van onderzoeker David Strayer uit onderzoek aan de universiteit van Utah, In een bericht van Associated Press. Strayer toont met het onderzoek aan dat het combineren van autorijden en bellen, de rijvaardigheid meer beïnvloedt dan een alcoholpromillage in het bloed van 0,08. Het maakt niet uit of handsfree wordt gebeld of niet. Tijdens het onderzoek reden de testpersonen gedurende 10 minuten in een simulator over een stuk snelweg van 15 kilometer. Daarbij moesten zij een telefoongesprek voeren terwijl zij gedwongen werden te reageren op gedrag van medeweggebruikers. Voor het onderzoek werden alleen handsfree telefoons gebruikt. Het verschil in reactie op bijvoorbeeld het oplichten van de remlichten van de voorganger tussen iemand die telefoneert of een testpersoon die zijn volledige aandacht op de weg heeft, liep in de milliseconden. Dat lijkt niet veel, maar in de praktijk kan dat het verschil betekenen tussen een ongeluk of niet, stelt Strayer. Mobiele bellers reageren 18 procent trager, hielden 12 procent meer afstand tot hun voorganger en deden er 17 procent langer over om opnieuw op snelheid te komen wanneer zij hadden geremd.

 

*Wat voor de een afval is kan een ander nog prima gebruiken: 

In de prullenbak van Computer Idee kunt u ongegeneerd graaien in bestanden die lezers van Computer Idee hebben weggegooid. Ook kunt u hier bovendien terecht om uw virtuele vuilnis voor anderen beschikbaar te stellen. Je hebt geen idee wat er allemaal wordt weggegooid. Kijk maar op de site www2.computeridee.nl/prullenbak

 

*Mobiel bellen met het graf van een dierbare: 

Een Duitse uitvinder uit Osnabruck heeft een speciale telefoon ontwikkeld voor in het graf van een overledene. De “Telefoon – Engel” maakt het mogelijk om na de begrafenis nog te bellen met de gestorvene. De telefoon bestaat uit een luidsprekertje en een batterij die tot 12 maanden meegaat. De producent garandeert op zijn website www.telefonengel.de een goede ontvangst onder de grond. De telefoon verpakt in een soort plastic schoendoosje heeft een eigen nummer en meteen na het intoetsen komt er contact tot stand. Wie wil kan de overledene nog toespreken, ook handig als je geen tijd hebt voor een bezoek aan de begraafplaats, aldus de website. Kosten voor de telefoon 1495 euro. De “Handy” komt niet in de lijkkist maar in de grond erboven. Wie binnen 18 maanden de telefoon terugstuurt naar de producent krijgt 50 euro retour. Bron: ANP

 

*In Engeland is men blijkbaar beter (of niet goed) op de hoogte omtrent het 40 meter gebeuren. 

De RSGB meldt op hun site www.rsgb.org dat verwacht wordt dat in Nederland, Tsjechië en België het voorbeeld zullen volgen van andere Europese landen. In België was dit vorig jaar al toegestaan, en wat Nederland betreft, wij weten toch nog van niets?????

 

 

*Spiegel geeft blik in de toekomst: 

Franse onderzoekers hebben een “spiegel” ontwikkeld waarin iemand kan zien hoe hij of zij er over 5 jaar uitziet. Er is echter sprake van heel wat meer dan een glazen plaat waar je even in moet kijken. Het totale systeem bestaat uit een computer, een LCD scherm en een aantal camera’s die de persoon in huis moet ophangen.De camera’s registreren de dagelijkse bezigheden. Ook moet men regelmatig gegevens invoeren “bijvoorbeeld om te verklaren wat men in de koelkast deed”. Wat iemand eet en drinkt en hoeveel men beweegt zijn factoren die mede bepalen hoe iemand er uit komt te zien. Een programma op de computer verwerkt alle belangrijke factoren en verwerkt deze in een digitale foto.

 

*Europese Unie denkt over wireless in de auto: 

De Europese Unie denkt erover on wireless transmitters verplicht te stellen in auto’s. Deze apparaatjes zijn bedoeld om automatisch een alarmsignaal naar een centrale te sturen als u een ongeluk heeft gehad. EU specialisten denken dat het systeem meer dan 2000 levens kan redden als elke auto voorzien is van het emergency call “eCall’ systeem. Het systeem zou in 2009 in bedrijf moeten zijn. De transmitter zou geactiveerd moeten worden door plotselinge drukverschillen veroorzaakt door een botsing of handmatig door een gewonde inzittende van de auto. De transmitter zal vervolgens via 112 een emergency call doorgeven waarna politie en ambulance naar de locatie van het signaal worden gedirigeerd. Hoeveel steun er binnen de EU bestaat voor dit idee is niet bekend. NOOT: Ik moet er niet aan denken wat er hierdoor allemaal nog meer gecontroleerd kan en gaat worden.

 

*De KPN heeft internet Belbericht geïntroduceerd: 

Deze dienst waarschuwt personen die via een modem en telefoonlijn internetten wanneer iemand ze belt. Hierdoor is zo’n gebruiker onder het internetten toch telefonisch bereikbaar. Het is namelijk mogelijk het gesprek meteen via je computer te beantwoorden. Deze moet daarvoor dan natuurlijk wel beschikken over een microfoon. Als je aan het internetten bent en iemand probeert je te bellen, dan verschijnt er een belbericht als pop-up scherm in beeld. Dit BelBericht laat zien wie probeert te bellen. De binnenkomende gesprekken kunnen worden beantwoord met de telefoon “de internetverbinding wordt dan verbroken”, via de computer of ze kunnen worden doorgestuurd naar de voicemail. De benodigde software is gratis te downloaden. Doorgeschakelde telefoonoproepen naar internet BelBericht kosten 6 cent per minuut en 5,18 cent starttarief per gesprek inclusief BTW. Je betaald dus alleen als je daadwerkelijk gebeld wordt tijdens het internetten.

 

*Europarlement bekijkt softwarerichtlijn opnieuw: 

De juridische commissie van het Europese Parlement “Juri” wil nogmaals de gelegenheid krijgen om zich te buigen over de richtlijn softwarepatenten, zo melden Vrijschrift en de Stichting voor een Vrije informatie – infrastructuur in een persbericht. De juridische commissie heeft vorige week met grote meerderheid besloten de Europese Commissie om hernieuwde voorlegging van de richtlijn te vragen. Met name het negeren van belangrijke amendementen van het van het Europese Parlement, gaf daarbij de doorslag. De Europese Commissie kan het verzoek in theorie naast zich neerleggen. Het is echter zeer de vraag of ze dat aandurft, gezien de breedte van het verzet in het Europese Parlement en verschillende lidstaten. Als ze op het verzoek ingaat, hoeft de Commissie geen nieuw voorstel te maken. Ze kan ook besluiten om hetzelfde voorstel aan het Parlement voor te leggen.

 

*Microsoft blokkeert Startpagina: 

Op een PC geïnstalleerde antispyware sofware van Microsoft blokkeert de instelling van Startpagina van Ilse als startpagina van de browser, volgens Ilse Media, exploitant van Startpagina. Microsoft merkt Startpagina.nl aan als een “browserkaper” zegt Ilse Media. Ze raadt daarop de gebruikers aan om MSN.nl van Microsoft in te stellen als beginpagina van de browser. Dat is de grootste concurrent van Startpagina. Alle sites waar het woordje “startpagina” in het adres voorkomt worden op dezelfde manier door Microsoft’s antispyware als “browser-hijacker” bestempeld, weet Ilse na onderzoek. Door deze software van Microsoft wordt bij de gebruiker de indruk gewekt dat Startpagina op slinkse wijze de instellingen van de browser verandert. Dit is onjuist, nog nooit heeft Startpagina de instellingen van de browser aangepast en zal dat ook nooit doen, tenzij de gebruiker dat zélf doet, aldus Ilse Media. Microsoft Nederland op Schiphol-Rijk bevestigt het bericht van Ilse Media: “We kunnen dat inderdaad reproduceren. We nemen direct contact op met Microsoft in de Verenigde Staten om hier iets aan te laten doen want dit mag niet. Er is overigens simpelweg aan de ingreep te ontkomen door de waarschuwing van Microsoft te negeren. Gebruikers die de antispyware Software van Microsoft hebben geïnstalleerd, kunnen op www.startpagina.nl/alert  vinden hoe ze hun oude instellingen opnieuw kunnen activeren. Browserkaping is het via slinkse manier aanpassen van de browser zonder dat de consument dat in de gaten heeft. Vaak worden op die manier bijvoorbeeld bezoeken aan pornosites en –portalen afgedwongen.

 

*Wordt verwacht – WiFi spotter in ringvorm: 

Wifi-sniffers, apparaatjes waarmee WiFi netwerken kunt vinden, zijn er meer dan genoeg op de markt. In Amerika wordt inmiddels gewerkt aan een handzame uitgave in ringvorm. Het is inmiddels het stadium van de tekentafel voorbij en er is een werkend prototype gemaakt. Omdat het elektronisch circuit vrij eenvoudig van ontwerp is, zitten er nog wel wat kinderziektes in. Zo slaat de ring ook aan in de buurt van een magnetron of GSM. Bereik van de ring is ongeveer 12 meter. Of en wanneer de Wifi ring daadwerkelijk in productie genomen zal worden is nog niet bekend. Als u hierover meer wil weten of foto’s van het prototype wil bekijken log dan even in op de site  http://neil.moon-beam.com/users/kris/index.htm

 

*Veel (13) patches van Microsoft in aantocht:

De volgende ronde Microsoft patches, die gisteren gepubliceerd werden, bestaat uit 13 beveiligingsbulletins. Dat heeft het bedrijf laten weten in zijn maandelijkse vooraankondiging. Verschillende van de aan te brengen patches vereisen een herstart van de betrokken systemen. Tenminste 3 van de problemen die in deze bulletins worden aangesneden hebben de classificatie “kritiek” meegekregen, wat inhoud dat Microsoft aanraadt de patches onverwijld aan te brengen. Dat geldt in ieder geval voor het besturingssysteem Windows, waar een ongespecificeerd aantal kritieke en zwakke plekken zit, in totaal zijn er 9 patches voor Windows. Daarnaast is er een kritieke patch voor een lek in Microsoft Office en Visual Studio, en één voor een zwakte in Microsoft Windows, Windows Mediaplayer en MSN Messenger. Minder belangrijke problemen schuilen in SharePoint Services en Office en in .NET Framework.

 

*Anti piraterij site binnen één dag gehackt:

Binnen een dag na de lancering is BIG-site  http://www.bigweb.nl bedoeld om jongeren er van te doordringen dat het kopiëren van games en andere software verwerpelijk is – gehackt. Op de homepage van de site, die sinds vorige week donderdag in de lucht is, staat allerhande game nieuws. Ook staat er een verklaring van de hacker…..Eerlijk zullen we alles delen! Iedereen is natuurlijk netjes opgevoed en heeft van zijn ouders geleerd om alles eerlijk te delen met anderen. Daaronder valt natuurlijk ook de nieuwste games en software! Je hoort tegenwoordig niet meer bij zonder de nieuwste games! Aangezien computers tegenwoordig een belangrijk onderdeel vormen van het dagelijkse leven van de jongeren, moeten de jongeren natuurlijk wel bijblijven met de nieuwste trends. Als iemand niet de nieuwste games speelt, dan valt deze persoon gelijk uit de groep. Als je niet wilt dat je op school gepest wordt,zorg dan dat je gewoon blijft downloaden. Jongeren worden al genoeg uitgebuit! Door de uitbuiting in horecagelegenheden, scholen en GSM fabrikanten moeten de jongeren natuurlijk ergens geld op besparen. Het is dan ook een logische stap om software en games te downloaden in plaats van gigantische bedragen ervoor te betalen. Games zuigen soms gewoon! Wat als je een game in de winkel koopt, maar uiteindelijk blijkt deze niets te zijn. Dan heb je gewoon een gigantisch bedrag uitgegeven en daar zit je dan mooi mee. Wat is handiger dan een game eerst te downloaden en vervolgens te spelen. Achteraf kan men nog altijd besluiten de game te kopen, als deze echt de moeite waard is.

 

TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD:

 


 

* Heeft u materiaal te koop, u zoekt iets of u heeft informatie nodig? Laat het even weten via orb@o-r-b.nl  Wij vermelde uw verzoek dan tijdens de eerstvolgende ronde. U kunt, op onze homepage ook de rubriek “te koop” raadplegen.

 

*Dit was de 28e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Wij zijn terug in de lucht met een ronde op woensdag  16 februari, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kunt deze én vorige ronden nalezen op onze homesite. Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites, bruikbaar voor de ORB ronde? Geef dit dan even door aan ronde@o-r-b.nl

 

*Wij danken u weer voor de getoonde belangstelling en sluiten de ronde af met de vraag of er nog inmelders zijn met op of aanmerkingen, misschien suggesties. Wij luisteren……..

Prettige avond verder en tot volgende week woensdag.


retour ronde